Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js]wartośc z pola select
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lucks
znzlałzłem na forum taką konstrukcję:
  1. document.getElementById("text").value=sel.options[sel.selectedIndex].value;

chodzi mi o to zeby nie podawać "sel" jako id pola select tylko odwołac sie to tego elementu select z którego jest wywołana funkcja, mowiąc wprost w miejsce "sel" podstawiony id selecta który własnie jest wybierany, selecty generują mi sie dynamicznie i id sie zmienia w zaleznosci od tego ile ich jest
bigZbig
Kod javascriptu tez mozna generowac dynamicznie.

Jesli chcesz innego rozwiazania napisz co Twoj skrypt ma robic. W jakich okolicznosciach chcesz pobierac wartosc zaznaczonego pola. Najlepiej daj fragment kodu z dzialajacym js jakby select nie byl generowany tylko staly.
revyag
Jeżeli ten kod jest kawałkiem funkcji, a sel będzie przekazywany jako parametr to jej wywołanie będzie wyglądać tak:
  1. <select onchange="twoja_funkcja(this)">
lucks
to moj slelct:

1. <select id="+cat_g+" name="+cat_g+" width=100% onchange=\"calc_subtotal(mainform);\">

takich selectów mam kilka i kazdemu jest przypoządkowne pole tekstowe do którego ma trafić wybrana wartość,
chodzi mi o to zeby po wybraniu jakiejs opcji z pola select wartosc z odpowiecniego selecta trafiła do przypozdkowanego pola text a nie mogę tego zrobić ustawiając funkcji calc_subtotal() id na sztywno
revyag
Pola textowe też generujesz ? Jesli tak to ustawiaj im id, a potem generuj selecty z funkcją w zdarzeniu onchange, która jako argument będzie miała id pola tekstowego.

przykład:
Kod
function calc_subtotal(sel,txt) {
    document.getElementById(txt).value = sel.options[sel.selectedIndex].value;
}

Zakładając że generujesz inputy:
  1. <input type="text" id="kolejne_id" />
  2. <select onchange="calc_subtotal(this,'kolejne_id')">
lucks
cos nie chce zaskoczyć, kiedy wyswietlam txt to mam id pola tekstowego natomiast kiedy daje sel to mam obiect HTML.... coś tam w kazdym razie nie ma identyfikacji który to select, moze tu ktwi problem,
co zwraca this?
nospor
No bo przeciez txt to: 'kolejne_id' czyli id, a this zwraca obiekt, w ktorym wywolano to this. Chcesz miec id obietku? sel.id
lucks
zmieniłem koncepcje bo ten js doprowadza mnie do szaleństwa wrzuciłem to do php i teraz mam:
  1. <?php
  2. echo"<select id="$arr_g_cat[$i]" onchange="document.getElementById($arr_g_cat[$i]_t ).value = $arr_g_cat[$i].options[$arr_g_cat[$i].selectedIndex].value; ">";
  3. $j=0;
  4. echo ("<option value='wybierz:'>Wybierz:</option>");
  5. foreach($cat_name as $key=>$pr_name){
  6. echo ("<option value=".""");
  7. echo($arr_pr_price[$i][$j]."||".$pr_name);
  8. echo(""".">".$pr_name." [".$arr_pr_price[$i][$j]."]"."</option>");
  9.  
  10. $j++;
  11. }
  12.  
  13. echo"</select></td><td><input type='text' value='' id="$arr_g_cat[$i]_t"></td>";
  14. ?>

mam tez funkcje js

1. function get_cena($cenka) {
  2. if($cenka!=0){
  3. $tab=$cenka.split("||");
  4. cena=$tab[0];
  5. cena=(cena*1);
  6. return cena; }
  7. else { return ' '; }
  8. //return cena; }
  9. }

jak zrobić w "onchange" zeby w polu tekstowym id=\"$arr_g_cat[$i]_t\" mieć cenę jesli value dla kazdego option: cena||nazwa
mam ciągle błąd "$arr_g_cat[$i]_t has no properities" pod $arr_g_cat[$i] wyswietla odpowiednie pola porawnie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.