Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SOLVED][css] <a>, focus - jak się go pozbyć
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
xamil
Witam

Po kliknięciu w np. link przeglądarki ustawiają tam focus. W np. firefox'ie objawia się to poprzez otoczenie znacznika a ramką. Zastanawiam się czy nie dałoby się tego jakoś pozbyć. Np. przeładowując jakoś metodę onfocus dla wszystkich linków. A moze jest jakiś zupełnie inny sposób (może css) aby pozbyć się focus'a z wszystkich linków?

Obecnie działa np. wstawianie do każdego linka 'onfocus="this.blur()"' ale wstawianie tego do każdego linka nie jest wygodne:/

Pozdrawiam, Kamil
mike
Nie da się.
Elementy dostają focus i tyle.

Ale jeśłi chcesz pozbyć się brzydkich efektów tego to dodaj do styli CSS:
Kod
*:focus {
    outline: none;
}
xamil
Tylko, że chyba ie zlewa tą pseudoklase... ale w sumie nie jestem pewien
a) czy faktycznie
cool.gif czy ie otaczał obwódką znaczniki a podczas focus'u

Dzięki. Człowiek kombinuje jak zawsze na około... w takim razie to chyba nadaje sie do przeniesienia do innego forum.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
kriqs
jak sie nie da jak sie da smile.gif, to chyba pomoze

1. <?php
  2. function links() {
  3.  var anchors = document.getElementsByTagName("a");
  4.  for (var i=0; i<anchors.length; i++) {
  5. anchors[i].onfocus = function() {
  6.  this.blur();
  7. }
  8.  }
  9. }
  10. window.onload = function() {
  11.  if (typeof HTMLElement != "undefined") links();
  12. }
  13. ?>
xamil
Kod
}
Działa pod wszystkimi. Dzięki wielkie i przepraszam za złe umieszczenie tematu ale nie wiedziałem, że coś takiego jest w css.

[SOLVED]

Jeszcze raz poruszę temat. Dla znaczników <a> to działa ale niestety nie działa dla select, button, <input type="checkbox"> itp.

Jakieś pomysły?

UWAGA:
Kod
}
radzę zmienić na
Kod
a:focus {
}
Ładnie się na to naciąłem. Opera przy tym wymiekła (i się jej nie dziwie). Jak jeździłem po znacznikach a z ustawioną pseudoklasą hover (podswietlane menu) to czułem się jakbym uzywał Pentium 90;) Zmieniłem na a:focus i odrazu przyspieszyło tak, że z powrotem nie było opóźnień.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.