Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] problemy z sesją
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
frickle
Przeszukiwałem już forum ale nic nie znalazłem sensownego...

Problem jest następujący. Wszystko jest zorganizowane na jednej stronie. Po uwierzytelnieniu ustawiana jest zmienna sesji $_SESSION['okuser']. Ustawia się bez problemu. W wyniku autoryzacji wyświetlane jest spersonalizowane menu w którym klikam na link i niestety sesja już nie pamięta tej zmiennej (wyświetlany jest znowu formularz logowania który powinien być zstąpiony tym menu).

żeby było ciekawiej to sesja się ustawia bez session_start() pomimo tego że jest wyłączona opcja session_autostart w ini. Jak dołączam wiersz an początku skryptu z session_start() to mi wywala coś takiego:

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at c:\Inetpub\wwwroot\angolmaniak\index.php:9) in c:\Inetpub\wwwroot\angolmaniak\index.php on line 10

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at c:\Inetpub\wwwroot\angolmaniak\index.php:9) in c:\Inetpub\wwwroot\angolmaniak\index.php on line 10

proszę o pomoc bo jakoś nic nie skutkuje.
My4tic
Musiałeś wysłać do przeglądarki już jakieś dane. Session_start() musi być na samym początku w pliku.
em_pl
sprawdz czy nie ma jakiegos pustego znaku przed <? (np spacja etc.)
frickle
Dzięki

Rzeczywiście nie było na samym początku.

Poza tym doszukałem się przyczyny gubienia sesji w tym, że w ini nie było ustawione automatyczne przekazywanie SID'u. zrobiłem przez łącza i śmiga jak poranione.

Dzięki jeszcze raz i Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.