Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt dziła w oprze a nie działa w IE
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
teutates
Witam!
Problem jest nastepuj±cy:
Napisałem alplikacje internetowa ktora sprawdza test angielskiego. Formularze sa dosc duze bo jaka ponad 120 pol. W Operze w wersji 8.X dziala a w IE 6.0 nie wyswietla sie absolutnie nic(pomimo ze klikajac Widok->Żrodło Strony wszystko niby jest). Czy moze to byc problem z kodowaniem? W kodowaniu iso8959-2 php nie rozroznia wogole ¶ i s i kilku innych polskiech znakow diakretycznych (nastepny problem). Czy lepiej Czy tez problem lezy po niedoskonalosci IE 6 i nie obsluguje on takich formularzy?

Czy lepiej uzywac echo ("<!DOCTYPE html PUBLIC \"-//W3C//DTD XHTML 1.0.. itd czy lepiej header() do ustawiania kodowania? a i ja do usuniecia polskich znakow uzywam:
  1. <?php
  2. strtr($word,"ˇĆĘŁŃӦݬ±ćęłń󶿼","ACELNOSZZacelnoszz")
  3. ?>

probowalem tez wlasnej f-ksji bazujacej na switch ale ekekt byl podobny:/

Prosze o pomoc w tym a w zasadzie w tych problemach

Pozdrawiam
Piotr
Denver
Korzystaj±c z polskich znaczków zalecałbym mimo wszystko kodowanie UTF-8, sprawia najmniej kłopotów i wszystkie znane mi edytory Ci plik ładnie zapisz±. Pamiętaj jeszcze, że IE może mieć problem z wy¶wietleniem strony, która jest zakodowana w UTF-8 z Byte Order Mark - można to obej¶ć np. poprzez ustawienie kodowania UTF-8 bez BOM. Podam na swoim przykładzie: Notepad++ / Format / Kodowanie ANSI z wł±czonym ptaszkiem przy Kodowanie UTF-8 (without BOM).
teutates
Zamienilem kodowanie na utf-8 jak radziles ale dalej nic to nie daje IE dalej nie wyswietla .php :/ Czy moze to lezec po stronie serwera? Uzywam Krasnala zawsze dzialalo. Sam juz oglupialem.

Dobra przenioslem wszystko z krasnala na komercyjny serwer. Wszystko dziala... Jak zobaczylem jakie komponenty ma ten krasna serv to sie za glowe zlapalem... Przedpotopowy mysql, phpmyadmin, apach pewnie tez jakis stary. W kazdym razie Dziala i html wszystko ladnie wyswietla:D
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.