Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: O co chodzi validatorowi CSS ?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
free
Nie ma błędów w moim CSS, ale sa ostrzezenia, z którymi nie mogę sobie poradzic.
  1. .container {
  2. width : 990px;
  3. margin : 0;
  4. padding : 0;
  5. background-color : #e4e4e4;
  6. background : url('images/lewa.gif') repeat-y;
  7. border-left :0 dotted silver;
  8. border-top :0;
  9. border-right :0 dotted black;
  10. border-bottom :0;
  11. }
  12. .srodek {
  13. float : left;
  14. border-left :1px dotted silver;
  15. border-top :0;
  16. border-right :1px dotted silver;
  17. border-bottom :0;
  18. background-color : #eff4fa;
  19. width: 684px;
  20. }
  21.  
  22. H1 { background-color : transparent; FONT-SIZE: 10px; COLOR: black; FONT-FAMILY: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; padding-left: 5px; padding-right: 5px }
  23. H2 { background-color : transparent; FONT-SIZE: 10px; COLOR: green; FONT-FAMILY: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; padding-left: 5px; padding-right: 5px }
  24. p, td { background-color : transparent; FONT-SIZE: 10px; COLOR: black; line-height:1.5; FONT-FAMILY: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; text-align: justify }

Wyswietla mi :
You have no color with your background-color : .container
You have no color with your background-color : .srodek
You have no background-color with your color : H1
You have no background-color with your color : H2
You have no background-color with your color : td
You have no background-color with your color : td

ALE MAM ZDFINIOWANE KOLORY TŁA. Co musze zmienić, by css był bezbłędny ?
dr_bonzo
Jesli podajesz kolor tekstu lub tla to musisz tez podac ten drugi kolor (opdowiednio: tla i tekstu), wystarczy
[background-]color: inherit;

I przenosze do CSS
free
TZN ?
  1. .container {
  2. width : 990px;
  3. margin : 0;
  4. padding : 0;
  5. background-color : inherit;
  6. background : url('images/lewa.gif') repeat-y;
  7. border-left :0 dotted silver;
  8. border-top :0;
  9. border-right :0 dotted black;
  10. border-bottom :0;
  11. }

oraz:
  1. H1 { background-color : inherit; FONT-SIZE: 10px; COLOR: black; FONT-FAMILY: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; padding-left: 5px; padding-right: 5px }

Bedzie dobrze ?
Co oznacze ten iherit ?
s_w_ir
też zauważyłem że czasem mimo zdefiniowania tła validtor coś się ciska,ale to tylko warny.
Inherit... słownik w garść i tłumacz sobie. Inherit znaczy dziedziczyć,a w języku css tyle że daną ceche element dziedziczy po rodzicu.
dr_bonzo
Cytat
Bedzie dobrze ?

Ile czasu zajmie ci sprawdzenie tego validatorem, 1min? mniej?

Nie o to chodzilo.
Jesli w H1 {...} okreslasz kolor tla za pomoca background-color to musisz TEZ okreslic kolor tekstu (color), czyli

Kod
.container {
...
background-color : #e4e4e4;
color: inherit;
...

}
free
Sprawdzłem i wywalało błąd zaraz spr twoją poprawke.
Odp na nurtujące pytane znalazlem we wczesniejszym poście :
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=44172
Uwaga moja jest taka ze walidator powinien byc o te uwagi dotyczace koloru tla skorygowany ! Przykładem jest choćby strona google.pl , ktora jest bezbłędna ale walidator tez ma uwagi dotyczace koloru tla.
Zajec
To nie błędy tylko ostrzeżenia.

Należy zwrócić uwagę, czy tło i kolor nie są takiej samej (lub podobnej) barwy. Gdyby tak było - strona stałaby się nieczytelna.

Jeśli przeanalizowaliście wszystkie ostrzeżenia i wiecie, że stona jest skonstruowana poprawnie - nie ma się czego obawiać.
free
dr_bonzo sprawdziłem podany przez ciebie color: inherit; sprawdza sie przy bloku .container oraz .srodek :-)
Natomiast przy h, td, A jest zbedny .
Dziwi mnie jeszcze ta czesc:
.container
{
...
background-color : #eff4fa;
color: inherit;
background : url('images/lewa.gif') repeat-y;
...
}
Gdy zrobie background : url('images/lewa.gif') repeat-y; to mi tła nie wyswietle /FF, nie wiem jak w IE/
robie background : #eff4fa url('images/lewa.gif') repeat-y; działa, ale walidator sie czepia, ze powtarzam kolor . Mozna to obejsc by wyswietlalo tło i W#C byl tez zadowolony ?

Zajac wiem ze to sa tylko ostrzezenia, ale chce wkleic ikonke oprawnosci kodu CSS na mojej stronie i chcialbym zeby nawet ostrzezeń nie było. Ale widze ze beda bo musze korzystac z transparent, a W#C wywala to jako ostrzezenie .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.