Hej!
Mam pytanko: jak na Auroxie 11, przy domyslnej konfiguracji serwera, ustawic poprawnie wysylanie maila poprzez php? Aktualnie nie dziala :/ tzn. dziala, ale maile nie dochodza :/
Skrypt:
  1. <?php echo mail('phpion@phpion.com', 'skrypt', 'lalala') ? 'poszlo' : 'nie poszlo'; ?>

No i php.ini:
  1. [mail function]
  2. ; For Win32 only.
  3. SMTP = localhost
  4. smtp_port = 25
  5.  
  6. ; For Win32 only.
  7. ;sendmail_from = me@example.com
  8.  
  9. ; For Unix only. You may supply arguments as well (default: "sendmail -t -i").
  10. sendmail_path = /usr/sbin/sendmail -t -i
  11.  
  12. ; Force the addition of the specified parameters to be passed as extra parameters
  13. ; to the sendmail binary. These parameters will always replace the value of
  14. ; the 5th parameter to mail(), even in safe mode.
  15. ;mail.force_extra_parameters =

Skrypt wypisuje 'poszlo' wiec niby wysylka jest realizowana, gorzej z dostarczeniem maila (zarowno na platne lh.pl jak i darmowe wp.pl - na wiecej nie testowalem)...
Prosze o pomoc.

Bylby ktos w stanie mi pomoc?? Naprawde wiele szukalem po sieci, w php.ini zakomentowalem linie dla Win32 - nic. Zmienilem sciezke do sendmail_path no i wtedy wychodzilo 'nie poszlo' czyli sam sendmail chyba dziala poprawnie. Maile jednak nie sa dostarczane! Nawet po podaniu naglowka From (myslalem, ze serwery odrzucaja maile z braku odpowiednich naglowkow)...

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Po dluzszej walce sendmail w koncu wysyla maila na moj adres. Ale! Wysylka maili spod konsoli odbywa sie od razu. Napisze maila, [ENTER], mail leci, dochodzi - jest cycus! Gorzej ma sie sprawa z php, poniewaz gdy odpale skrypt z mail() poczta niby jest wysylana. Wykonanie mailq w celu pokazania kolejki pokazuje ja pusta - niby ok jednak mail nie dochodzi. Dopiero zrestartowanie sendmaila przynosi skutek. Po service sendmail restart i wklepaniu mailq widze tego maila, ktorego wczesniej chcialem wyslac spod php. Po chwili mail jest wysylany, kolejka ponownie robi sie pusta, a na moje konto (na lh.pl) przychodzi e-mail. I teraz pytanie zasadnicze: jak zmusic sendmaila aby wyslal maila od razu, a nie czekal do restartu?