Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] odejmowanie od timestamp
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Pucy
Mozna odjac np. 2 miesiace od timestampa?

na przyklad: zwracam funkcja mktime() biezacy czas: 1159274230

Jak od tej zwroconej liczby moznaby odjac 2 miesiace? i otrzymac inna liczbe 115923000?

Szukam i jakos nie moge nalezc. Moze ktos pomoc?

Ok juz wiem:

$zmienna = mktime(0,0,0,date("d"),date("m")+5,date("Y"));

$zmienna2 = mktime(0,0,0,date("d", $zmienna),date("m", $zmienna)-1,date("Y", $zmienna))
nospor
http://pl.php.net/manual/pl/function.strtotime.php

Przenosze na przedszkole
Pucy
mozesz odrazu zamknac temat, to nie chodzi o funckje o strtotime() ale juz rozwiazalem problem, pospieszylem sie z posem.
nospor
1) nie dosc ze Twoje rozwiązanie jest blędne, zobacz w manualu jakie parametry przyjmuje mktime i w jakiej kolejnosci
2) to uwierz mi, to sie bardzo prosto robi przy uzyciu strtotime() smile.gif

ale, Twoj wybor.
Pucy
Czy ja sie komus narazilem? Kurde co bym nie napisal to spotykam sie z negatywnymi ripostami:]

int mktime ( int godzina, int minuta, int sekunda, int miesiąc, int dzień, int rok [, int letni/zimowy] )

a to jak ja go wykorzystalem widzialem w wielu przypadkach,a strtotime pobiera string jako czas i go parsuje, ja nie mam stringu, mam tylko inta z mktime(), wiec... ?
nospor
Cytat
Czy ja sie komus narazilem? Kurde co bym nie napisal to spotykam sie z negatywnymi ripostami
Jesli cie urazilem - wybacz, nie mialem zamiaru. Choc osobiscie nie widze w stwierdzeniu, ze masz blad, jakies negatywnej riposty. Moze jestesmy troche przewrazliwieni? winksmiley.jpg

A w punkcie drugim tlumacze ci, ze rowniez jestes w bledzie bo nie zajrzysz do manuala, nie posluchasz osoby bardziej doswiadczonej (czyli mnie) i strzelasz w ciemno ze "NIE".

Cytat
int mktime ( int godzina, int minuta, int sekunda, int miesiąc, int dzień, int rok [, int letni/zimowy] )

Zgadza sie. miesiac, dzien, rok.
A w Twoim kodzie jest:
  1. <?php
  2. $zmienna2 = mktime(0,0,0,date('d', $zmienna),date('m', $zmienna)-1,date('Y', $zmienna))
  3. ?>
dzien, miesiac, rok.
No chyba ze to jakis specjalny algorytm, to sorki - nie wiedzialem winksmiley.jpg

Cytat
,a strtotime pobiera string jako czas i go parsuje, ja nie mam stringu, mam tylko inta z mktime(), wiec...
no coz, a jak ci napisze tak:
strtotime("-2 month", twojznacznik czasu) to co ty na to powiesz? smile.gif

A tu gratisowo skrypcik:
  1. <?php
  2. $zm = 1159274230;
  3. echo 'Data: '.date('Y-m-d', $zm);
  4.  
  5. echo '<br />2 miesiace do tylu wg. nospora: '.date('Y-m-d',strtotime('-2 month', $zm));
  6. $zm = mktime(0,0,0,date('d', $zm),date('m', $zm)+5,date('Y', $zm));
  7. echo '<br />2 miesiace do tylu wg. Pucy: '.date('Y-m-d',mktime(0,0,0,date('d', $zm),date('m', $zm)-1,date('Y', $zm)));
  8. ?>

Wiec na przyszlosc jak ktos ci stara sie pomoc, to jesli nie wiesz nadal oco chodzi to sie poprostu dopytaj, a nie z gory mowisz ze to nie to.

aaa, i jeszcze podam wyniki dla porownania:
Cytat
Data: 2006-09-26
2 miesiace do tylu wg. nospora: 2006-07-26
2 miesiace do tylu wg. Pucy: 2009-02-01
Pucy
Oj wiem ze pomylilem dni z miesiacem, ale to banal raczej:) A jesli chodzi oto
Cytat
Wiec na przyszlosc jak ktos ci stara sie pomoc, to jesli nie wiesz nadal oco chodzi to sie poprostu dopytaj, a nie z gory mowisz ze to nie to.
Wiesz, ja jetsme taka osoba, ze o ile cos wiem to staram sie pokazac moje argumenty i poczekac na kogos kto je sprostuje... troche paradoskalne, bo jak ktos juz to zrobi to sie zle czuje:D hehe, ale nie oto chodzi. Taki jestem po prostu, lubie dyskutowac i klocic sie, bez obrazania kogokolwiek;) Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.