Cytat(MatheW @ 28.09.2006, 07:52:16 )

Ja polecam WAMPA - większość rzeczy konfiguruje, nalezy zmienić tylko takie rzeczy jak np. gd, ssl o ile to potrzebne oczywiscie.
z ciekawości zainstalowałem sobie WAMP'a no i powiem, że jest lżejszy od XAMPP'a ale czy, tu czy tu bez grzebania w pliku httpd.conf się nie obejdzie (choćby by ustawić vhosty czy katalogi userów, nie wspominając o komunikatach błędów w danym języku - co xampp ma domyślnie włączone, WAMP trzeba skonfigurować ścieżke do katalogu).
Fajne jest też dodawania modułów php za pomocą menu. Ale jest jedna wada, która jest dość uciążliwa: w czasie instalacji mamy możliwość wyboru czy zainstalować Apache i MySQL jako usługi, jeśli wybierzemy nie to będzie trzeba Apache i MySQL'a ręcznie uruchamiać. Problem rodzi się gdzy chcemy je ponownie zainstalować jako usługi. Odpowiednie pozycje w menu nie działają (przy instalacji wyskakują błędy) przynajmniej u mnie.
Jeśli to wina mojego komputera/konfiguracji to wtedy stwierdzam, żę WAMP jest o wiele lepszy do XAMPP'a.
XAMPP jest dość dużym kombajnem (Apache+MySQL+PHP4/PHP5+FTP FileZilla+Mercury Mail), używałem go przez rok ale tak naprawdę połowy rzeczy nie wykorzystywałem (mail, ftp) więc były zbędne. Jest oczywiście wersja Lite ale co ona dokładnie zwiera to nie wiem.
W sumie to obydwa są dobre do sprwdzenia czegoś na szybko, tzn: zainstalować na jakiś krótki czas, przetestować, odinstalować. Bo jeśli instalujemy ręcznie to mamy przynajmniej pewność, że to czego potrzebujemy będzie skonigurowane. Przynajmniej jest takie moje zdanie na temat tych dwóch pakietów. Są jeszcze Krasnal i jakiś WebServ ale tych za bardzo nie znam i nie instalowałem (podobno Krasnal
czasami sprawia jakieś problemy).