Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobranie pliku php ze strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
keypax
no wiec.. chodzi mi o pobranie pliku php z dowolnej strony.. czy jest to możliwe w jakiś sposób nie mając dostępu do serwera? Może jakiś program albo coś?smile.gif
dr_bonzo
NIE
keypax
słyszałem ze w bibli php4 jest jakiś sposób..tylko dostępu do ksiazki nie mam:(
wipo
Zczytasz tylko wygenerowany kod (HTML)
Jak chcesz udostepnić źródło to zmień rozszerzenie z php np na txt
keypax
ja wiem co robi php.. ja nie chce udostępniać źródło..ja chce tylko pobrać plik php..na pewno jest jakiś sposób!:)
wipo
źródła przez przeglądarkę nie ściągniesz
nasty
Cytat
ja wiem co robi php.. ja nie chce udostępniać źródło..ja chce tylko pobrać plik php..na pewno jest jakiś sposób!:)

Na pewno niema tongue.gif bo Allegro, yahoo czy wp nie wybrali by php gdyby sie dalo.
wipo
Oni wybrali jsp ze względu na wydajność (przynajmniej wp i onet)

Poczytaj troche a zrozumiesz
NetJaro
Taa, jak padnie moduł php na serwerze to da radę, inaczej nie da smile.gif

Nie ma sposobu i koniec..
.rh-
Cytat(NetJaro @ 30.09.2006, 14:49:09 ) *
Nie ma sposobu i koniec..

To ze ktoś nie wie jak cos zrobić wcale nie oznacza ze się nie da. Gdyby wielcy uczeni myśleliby jak Ty, ziemia nadal była by plaska...
raikou
W celu edukacyjnym, jeśli jest to możliwe, założ sobie konto na tym samym serwerzę, stwórz plik php o takiej treści:
  1. <?php
  2. $output = file_get_contents('/scieżka/do/pliku');
  3. echo $output;
  4. ?>

oczywiście nadpisując przykładową ścieżkę właściwą a następnie zobacz wyniki.
skowron-line
Cytat(raikou @ 30.09.2006, 16:29:31 ) *
  1. <?php
  2. $output = file_get_contents('/scieżka/do/pliku');
  3. echo $output;
  4. ?>

no ale to pokaze kod a tu chodzi o zapisaniu pliku na dysku

Kod
To ze ktoś nie wie jak cos zrobić wcale nie oznacza ze się nie da.

pokaz nam to
raikou
Cytat(keypax)
no wiec.. chodzi mi o pobranie pliku php z dowolnej strony.. czy jest to możliwe w jakiś sposób nie mając dostępu do serwera? Może jakiś program albo coś?

Cytat(skowron-line)

Wnioskuje że czyjś plik mam zapisać na swoim dysku, nie odwrotnie. Przecież jak widzę kod to widzę wszystko.
skowron-line
Kod
Przecież jak widzę kod to widzę wszystko.

chlopaku nie uczyli cie w szkole czytania ze zrozumieniem

zapisanie strony php na dysku

znaczy tyle co pobranie i zapisanie a nie wyswietlenie sobie kodu
dr_bonzo
Sprawa jest prosta:

jesli plik php jest przetwarzany to otrzymasz tylko jego dane wyjsciowe, NIE kod zrodlowy

Jesli natomiast nie jest przetwarzany, np. udostepniony na serwerze bez php -- to zachowuje sie jak zwykly plik tekstowy -- i masz dostep do zrodla, mozesz je pobrac itd.

----------
Cytat
znaczy tyle co pobranie i zapisanie a nie wyswietlenie sobie kodu

No sorry ale jak wyswietle sobie kod i skopiuje do notatnika i zapisze na dysku to jak mi udowodnisz ze nie "zapisalem" strony na dysku?
"Nie widac roznicy to po co przeplacac" -- rezultat jest taki sam, tyle ze nie nacisnalem przycisku "zapisz" :/
raikou
Cytat(skowron-line)

Output php masz przez przeglądarkę. Source masz w ten albo inne sposoby (a potem w przeglądarce Plik -> Zapisz). Opcode nie wiem gdzie jest dostępny (pamięć przydzielona dla php więc można pewnie jakoś się dobrać).

To jak go sobie wyświetle to nie mogę zapisać bo nie o to tu chodzi?

Czego ty chcesz?
.rh-
Cytat(skowron-line @ 30.09.2006, 16:32:15 ) *

Kod
To ze ktoś nie wie jak cos zrobić wcale nie oznacza ze się nie da.

pokaz nam to

A czy ja napisalem ze ja potrafie? Poprostu stwierdzenie "Nie ma sposobu i koniec.." jest za bardzo "do przodu", tyle ode mnie
lopik
HEH smile.gif

Przecież plik php się da zapisać, tyle że bez KODu php = Źródła exclamation.gif!

I szkoda dyskusji, bo i tak się to wam nie udał winksmiley.jpg

Pozdro.
wipo
1. Jak dałoby się odczytać źródło pliku php nie wchodząc przez przeglądarkę i to swobodnie zmieniać to nie miało by to racji bytu.

2. Jak swobodnie można byłoby oglądać zawartość pliku php bez wiedzy autora to raczej więcej ludzi używałoby mmcache lub tego typu narzędzia
lopik
I po co miał byś się uczyć php jak od kogoś być ściągał winksmiley.jpg
dr_bonzo
Raczej: po co mialbys sie uczyc i tworzyc skoro kazdy moglby od ciebie sciagnac smile.gif

Zamykam. Odpowiedz zostala udzielona, i unikniemy dalszej "dyskusji" o "zapisywaniu" stronu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.