Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql&php] co robie nie tak :)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
matiszostak
mam taki kod ale mi niedzialaa :

1. <?php
  2. $db_host = '';
  3. $db_user = '';
  4. $db_password = '';
  5. $db_name = '';
  6. $db = mysql_connect( $db_host, $db_user, $db_password ) or die( "nie można połączyć z bazą danych" );
  7. mysql_select_db( $db_name );
  8.  
  9. 'SELECT COUNT( * ) AS `Rekordów` , `pole1` FROM `test` GROUP BY `pole1` ORDER BY `pole1` LIMI
    T 0, 30 '
    ;
  10. ?>

(dla bezpieczenstwa zostaly usuniete dane do logowania)
kszychu
A w linii 9 to co to? Radzę zajrzeć do manuala i zobaczyć jak się wyciąga dane z bazy. Jakimi funkcjami już wiesz, teraz zobacz sobie jaka jest składnia. Przedszkole.
matiszostak
jaka funkcja smile.gif bo niewiem prosze pomozecie
mike
~matiszostak nie prezentuj postawy płaczki pogrzebowej tylko pokombinuj trochę a nie jęczysz.
Usłyszaleś słowo funkcja i już lecisz z błaganiem o pomoc.

Na sam początek to powiedz co Ci nie działa.
Bo na moje oko to skrypt ten działa doskonale, może po prostu to co napisałeś rozmija się z oczekiwaniami tego co chciałes napisać.

Powiedz dokładnie co jest wg. Ciebie nie tak.
kszychu
Zacznij od tego i przejrzyj pozostałe funkcje i przykłady
http://pl2.php.net/manual/pl/function.mysql-query.php
uli
Cytat(matiszostak @ 5.10.2006, 09:46:28 ) *
mam taki kod ale mi niedzialaa :
  1. <?php
  2. 'SELECT COUNT( * ) AS `Rekordów` , `pole1` FROM `test` GROUP BY `pole1` ORDER BY `pole1` LIMI
    T 0, 30 '
    ;
  3. ?>

(dla bezpieczenstwa zostaly usuniete dane do logowania)

Podpowiem, bo przedmówca trochę się zirytował (i słusznie - poczytać manuala!!):

1. <?php
  2. $zapytanie = "SELECT COUNT( * ) AS `Rekordów` , `pole1` FROM `test` GROUP BY `pole1` ORDER BY `pole1` LIMI
    T 0, 30"
    ;
  3. $wykonaj = mysql_query($zapytanie);
  4. while ($wiersz = mysql_fetch_array($wykonaj)) {
  5.  $zmienna1 = $wiersz['<pole1 z tabeli>']; 
  6.  $zmienna2 = $wiersz['<pole2 z tabeli>']; 
  7.  ...
  8.  }
  9. ?>

To najprostszy sposób i chyba najłatwiejszy do zrozumienia dla początkującego.
matiszostak
niedziala a jak zerobic aby sie logowall
mike
~matiszostak wybacz sarkazm ale moja chrześnica mająca trzy latka jak chce papu to lepiej tłumaczy.

Przecież tu nie ma rzeszy Jasnowidzów.
Jeśli chcesz żebyśmy Ci pomogli to postaraj się wysłowić jak człowiek.

Co nie działa?
Wyskakują błędy? Jeśli tak to jakie? Zacytuj je. Jeśli nie to też to zaznacz.
Działa inaczej niż chcesz? Opowiedz jakiego działania się spodziewasz i jak obecne działanie rozmija się z Twoimi oczekiwaniami?

Samo stwierdzenie nie działa jest nic nie warte. Nie wnosi żadnych nowych informacji dla nas.

I koniecznie przeczytaj sobie wątek: Najczęstsze błędy, Zanim zapytasz, to sprawdź.!
matiszostak
w moim poprzednim skrypcie co podalem na poczatku nic mi nie chce wczytac a w bazie mam 1 rekord ... co robie zle :

chce aby wysylal zapytanie do bazy i dostal rekordy smile.gif niewiem jestem pioczatkujacym i to jest moj 1 skrypt z baza
SongoQ
@matiszostak Jak sie to czyta to az ine mozna uwierzyc ze takie pytania zadajesz. Jest miliony stron jak zaczac programowac w php nie mowie juz o ksiazkach, wiec radze cos poczytac a nie z kazda pierdulka na forum leciec.
matiszostak
no ale jak zrobic z mysql aby sie logowalo a jak tyo co wpisac w wyszukiwarkach
mike
Cytat(matiszostak @ 5.10.2006, 16:45:59 ) *
tyo co wpisac w wyszukiwarkach

Boże Ty widzisz a nie grzmiszexclamation.gif!

Patrz ile masz wyników: Google.pl :: zapytanie do bazy danych w php

Myślenie i samodzielność dla co niektórych to straszna sprawa, wręcz nadprzyrodzona.

Masz jeszcze listę funkcji:
MySQL
Przy jednej z nich jest: Wysyła zapytanie do serwera MySQL przy kolejnej Zapisuje wiersz wyniku w tablicy asocjacyjnej
No sam przyznaj, że trzeba być skońonym (nie powiem, bo musiałbym sobie dać ostrzeżenie za obrażanie Ciebie tongue.gif ) żeby z tego czegoś samemu nie złożyć.

Jeszcze jedno głupie pytanie na które odpowiedź jest w manualu to Ci wpelią ostrzeżenie za niechęć do manuala i brak samodzielności.
matiszostak
dzieki mike_mech i przepraszam za nabijanie tych samych postow
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.