be2k
11.10.2006, 09:01:55
witam
mam nastepujacy problem do rozwiazania. musze wygenerowac strone HTML na podstawie zawartości pliku *.doc (Word) i/lub *.xls (Excel), czyli np. tabelkę z Excel'a przedstawić jako tabelkę HTML. jeszcze nie widzialem tych plików, ale pewnie bedą miały charakterystyczną budowę(zawartość).
w jaki sposób otworzyć skryptem php pliki *.doc i *.xls, tak aby można było odczytać ich zawartość?
treewood
11.10.2006, 16:03:41
w doc'a sie nie bawilem ale moze uda ci sie zalatwic by byl eksport do rtf'a? na temat konwersji rtf'a na co innego bylo juz na tym forum bodajze a jak nie to zapusc sobie w google np "rtf + php"
Speedy
12.10.2006, 13:20:27
W drugą stronę byłoby prościej

.
Jeśli chodzi o excela, to jeżeli postarałbyś się o konwersję *.xls do *.csv, to php już ma gotowe funkcje do obsługi tego formatu i byłoby Ci znacznie łatwiej.
php programmer
12.10.2006, 13:37:18
Word ma możliwość zapisywania wformacie txt
a EXCEL wformacie csv, jesli masz taką możliwość
to myślę, że to by ułatwiło sprawę
1010
12.10.2006, 20:36:09
Cytat(php programmer @ 12.10.2006, 14:37:18 )

Word ma możliwość zapisywania wformacie txt
a EXCEL wformacie csv, jesli masz taką możliwość
to myślę, że to by ułatwiło sprawę
Ale to ma chyba konwertować skrypt a nie program... Bo jak program to dajesz zapisz jako stronę sieci Web i po kłopocie...
be2k
12.10.2006, 21:00:37
wlasnie na dzien dzisiejszy nie wiem, w jakiej dokladnie postaci bede mogl dostac potrzebne dane, czy bedzie mozliwe zapisanie Excel'a do pliku csv, podobnie z Wordem.
jak na razie dzieki za informacje, wiem na co zwrocic uwage.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.