Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Brak funkcji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kapral
Postanowiłem zainstalować sobie php, MySQL i Apache, jak dotąd instalowałem php 4 z instalatora. Jednak teraz postanowiłem zainstalować php 5 z zipa. I po zainstalowaniu wg tej strony http://www.gajdaw.pl/php/index.html
Wszystko mi dział tzn baza z konsoli działa jednak nie mogę sie połączyć z bazą poprzez skrypt, wyskakuje mi ten błąd:
Call to undefined function mysql_connect()
sf
phpinfo(); i zobacz czy masz załadowane mysql.. jeśli nie to musisz włączyć/dołączyć ten moduł do php by to działało ;} domyślnie z tego co pamiętam to jest to wyłączone bo od php5 się używa PDO, a nie mysql_connect ...
kapral
Cytat(sf @ 15.10.2006, 17:41:41 ) *
phpinfo(); i zobacz czy masz załadowane mysql
A gdzie to jest napisane ?
sf
jeśli nie widzisz nigdzie mysql to znaczy, że go nie ma tongue.gif jeśli by było to by pisało jaka wersja itd..
1010
ale pytasz o mysql q phpinfo czy ogolnie o phpinfo snitch.gif Może głupie pytanie ale czytając to forum nigdy nic nie wiadomo...
kapral
MySQL'a nie ma w phpinfo sad.gif czyli wynika z tego że lepiej było zainstalować php 4 - wtedy bedzie działać ale to nie jest wyjście przecież na serwerach jest taka konfiguracja i wszystko jest ok
1010
to musisz teraz te mysql ustawić tak aby było
Cytat
jeśli nie to musisz włączyć/dołączyć ten moduł do php by to działało ;}
kapral
Ok już to dodałem kopiując z zainstalowanego mysqla do system32 tę bibliotekę: libmySQL.dll
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.