Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: konwersja phpbb2 do php by przemo
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rafales
witam...co prawda na stronie przema jest opis jak konwertować klasyczną "2" do jego wersji, ale ja nie jestem jeszcze najmocnijeszy w tej dziedzinie i postanowiłem was o to dokładniej zapytać.
Otóż tam jest tak:
Proces ten składa się z dwoch etapów:
1. - UPDATE BAZY SQL
Pierwszy krok to zamiana bazy danych. Należy wgrać do głównego katalogu forum katalog: scripts/update.php z katalogu mojego pakietu, po czym będąc zalogowanym jako admin, wpisać w przeglądarce: http://adres.naszego_forum.pl/scripts/update.php na ekranie pojawi się instrukcja uaktualnienia bazy.

i moje pytanie do tego co wyżej: nie wiem dokładnie który to jest ten "główny katalog forum"(czy to jest public.ftp czy inny questionmark.gif?) to raz, a dwa to czy katalog scripts/update.php t ma być folder scripts questionmark.gif?

2. - UPDATE PLIKÓW FORUM
Wgranie do katalogu forum wszystkich plików z katalogu mojej modyfikacji
UWAGA - oprócz pliku config.php ten plik ma zostać stary!!!

czy tutaj mam wgrać całość i na serwerze dopiero usunąć plik config z wersji przema?questionmark.gif

Przed zamianą plików, koniecznie zmień domyślny styl forum na subSilver oraz w swoim profilu. Może być też inny styl, który jest do ściągnięcia na mojej stronie. Jeśli użytkownicy używają innego stylu niż dostępne na mojej stronie i jeżeli takich używasz, niestety będziesz musiał z nich zrezygnować, lub przerobić je do mojej wersji.
Dodatkowo po instalacji musisz wykonać zapytanie SQL poprzez phpMyAdmina, lub poprzez phpBBMyAdmina w panelu admina:
UPDATE phpbb_users SET user_style = 1;
Jeżeli masz inny prefix tabel niż phpbb_ zamień go w tym zapytaniu.

rozumiem, że to przedostatnie zdanie oznacza skopiowanie: UPDATE phpbb_users SET user_style = 1; i wpisanie w jakieś pole do wyszukiwania na tym phpmyadmin

prosze o pomoc jakiegoś specjalisty...mój numerek gg: 4432788
Macok
1. Głowny katalog forum to ten w ktorym masz wszystkie pliki forum, czyli jezeli adres twojrgo forum to "www.twojastrona.pl/phpbb" to znaczy ze katalog glowny to "phpbb"

2. Zapisujesz sobie plik config.php na kompie, zgrywasz na serwer wszystkie pliki a potem nadpisujesz plik config.php
Jesli tego nie zrobisz, zamiast index.php bedzie ci sie wyswietlac instalacja forum!

3. Wchodzisz w phpmyadmina, klikasz w okienko zapytania i dajesz tam "UPDATE phpbb_users SET user_style = 1;"

Pozdro winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.