Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Grafika pokazująca Graczy Online
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
picia98
Jestem graczem Lineage2, w tej grze jestem ClanLeaderem i chciałem zrobić takie coś na mojej stronce żeby było wiadomo czy dany klanowicz jest online.Lista graczy aktualnie grających na serwerze znajduje się tutaj - http://www.graveland.pl/acm/?act=server Załóżmy że chcę napis zielony żebym wiedział że gracz SerekMontis jest teraz Online a czerwony że jest offline. I nie wiem jaki kod wklejić żeby pokazywało tę zmienną.

Przykład:
venomz
Nie wiem czy dobrze kumam - na tej stronie sa wszyscy zalogowani na serwerze a Ty masz u siebie liste userow nalezacych do klanu?

Jesli tak to musisz w jakis sposob pobrac liste graczy ze strony ktora podales (mozna to zrobic za pomoca fsockopen()" title="Zobacz w manualu php" target="_manual - w manualu jest przyklad jak do zmiennej pobrac strone).
Wrzucasz ich np do tablicy. Nastepnie sprawdzasz czy gracz z klanu znajduje sie w tablicy i odpowiednio kolorujesz.
Albo troche prosciej ale mniej wydajnie - zrzucasz strone do zmiennej i przy uzyciu np. strpos()" title="Zobacz w manualu php" target="_manual sprawdzasz czy jest tam ksywa odpowiedniego gracza.
picia98
No coś w tym stylu. Jest jeden mały problem, dopiero uczę się php ale coś popróbuje.

Thx

@Edit
Kurde nie wychodzi mi to, czy nie mógł by mi ktoś podesłać małego pliku z kodem lub tutaj wkleić kod??
venomz
tu masz gotowy skrypt:

1. <?php
  2. //otwierasz plik
  3.  $plik = fopen("http://www.graveland.pl/acm/?act=server","r");
  4.  
  5. //pobierasz dane i usuwasz znaczniki html
  6.  while(!feof($plik))
  7.  $wynik .= fgetss($plik);
  8.  
  9. //obcinasz wynik do miejsca gdzie zaczyna sie lista playerow
  10. $pos = strpos($wynik,"name");
  11. $pos += 5;
  12. $wynik = substr($wynik,$pos);
  13.  
  14. //tutaj wrzucasz do tablicy xywy graczy ktorzy cie interesuja
  15. $gracze = array("MAG","Magius","kaczynski","giertych","lepper");
  16.  
  17. //sprawdzasz w petli czy gracze z tablicy sa w zmiennej $wynik
  18. foreach($gracze as $gracz)
  19. {
  20. if(strpos($wynik,$gracz))
  21.  echo "$gracz online<br>"; //sformatowaniem wyniku juz chyba umiesz sie zajac
  22. else 
  23.  echo "$gracz offline<br>";
  24. }
  25. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.