Wiem, że jest już wiele postów tego typu. Mam problem z mssql_connect() - sprawdziłem chyba wszystkie wskazówki na tym forum i niestety żadna mi nie pomogła... Więc może czegoś jeszcze nie zrobiłem?
Mam:
XP pro
IIS 5.0
php 5
MS SQL Server EXPRESS + Mangament Tools do zarządzania bazą MS SQL
Co już zrobiłem:
- w php.ini odhashowałem "extension"
- dorzuciłem do folderu php biblioteki php_mssql.dll i tą drugą bibliotekę, która jest niezbędna
- serwer ustawiłem, aby były możliwości logowania się do niego za pomocą WIN NT Authorisation i SQL Authorisation
- w bazie są zdefiniowani użytkownicy - do jedenego i do drugiego typu logowania się do bazy (czyli NAZWASERWERA\User dla NT oraz User dla SQL) - są z hasłami i bez, także nie jest to problem z posiadaniem hasła czy jego braku
- w zabezpieczeniach lokalnych włączyłem opcję dla anonimowych użytkowników (znalezione na tym forum)
- odbc jest poprawne dodane - testy przechodzą dobrze - czy wogóle odbc jest potrzebne, jeżeli php chce się logować do bazy danych na komputerze lokalnym?
- skrypt connectu do bazy, gdzie nazwa instancji serwera to SQLEXPRESS
<?php $link = mssql_connect('NAZWASERWERASQLEXPRESS','NAZWASERWERAUser',''); ?>
lub
<?php $link = mssql_connect('NAZWASERWERASQLEXPRESS','User',''); ?>
Czy w ODBC należy ustawić łączenie się poprzez TCP/IP i określony port, czy wybrać raczej określony pipe (którym też próbowałem, z tym że wtedy nazwa takiego pipe'a jest długa i ma w sobie nazwę instacji i inne nazwy, których ja nie definiowałem)?
Komunikat jaki otrzymuję to: Unable to connect to server NAZWASERWERA\SQLEXPRESS
Z nazwą serwera próbowałem różnie: od samego local, poprzez local\sqlexpress po sqlexpress... Także kombinacje dużych, małych liter...
W php.ini znalazłem także opcję "enable WIN NT Authorisation", którą ustawiałem na ON i na OFF - dalej nic... Ma w ogóle ona być na ON? Co to w ogóle daje?
Czy php może być blokowany przez coś? IIS, FIREWALL, MS SQL?
Męczę się już trochę z tym...
Acha... Serwer MySQL działa poprawnie! Problem pojawia się z MS SQL'em...
Chyba wszystko opisałem... Macie jakieś pomysły?

Jak na razie testuje to wszystko na swoim komputerze w domu, ale w przyszłości bazę danych oraz skrypty php będę musiał przenieść do pracy, więc chciałbym rozwiązać ten problem i ewentualnie dowiedzieć się na co zwrócić uwagę instalując to wszystko w pracy (gdzie do serwera będą się łączyły inne komputery)...
Dzięki za ewentualne odpowiedzi:)