Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql]Automatyczne numerowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
alex19
Mam chyba jakies zacmienie, bo nie moge wykombinowac jak by zrobic cos takiego.
Potrzebuje automatycznie numerowac umowy w takim formacie stala/stala/0001/2006. Gdy zmieni sie rok np na 2007 to znowu zaczynamy numerowac od 0001.
Pomyslalem sobie, ze mozna by w bazie rozbic numer na 4 pola, to z numerem kolejnym ustawic jako autoincrement i jak sie zmieni rok to je zerowac. Tylko jak to najsensowniej rozwiazac?
Amorph
robisz w bazie pole z numeracją, drugie z rokiem
w skrypcie odczytujesz ostatni rekord, inkrementujesz, i masz liczbę...
nowy rok:
  1. <?php
  2. if($ostatni_rekord_rok<$aktualny_rok){
  3. $liczba=1;
  4. }
  5. ?>

Podałem tylko pomysł.... spróbuj na podstawie tego zmajstrować coś swojego, pokaż co zrobiłeś i napewno na forum ktoś Ci pomoże.
alex19
Cytat(Amorph @ 7.11.2006, 13:47:07 ) *
robisz w bazie pole z numeracją, drugie z rokiem
w skrypcie odczytujesz ostatni rekord, inkrementujesz, i masz liczbę...
nowy rok:

O tym pomyslalem najpierw, ale systemu bedzie uzywac kilkanascie osob i moze sie zdazyc, ze jak ja zczytam sobie ostatni rekord i w czasie jak bede sobie go zwiekszal ktos doda rekord z tym samym numerem ktory sobie wlasnie wyliczylem.
Cytat
  1. <?php
  2. if($ostatni_rekord_rok<$aktualny_rok){
  3. $liczba=1;
  4. }
  5. ?>

Hmmmm... a to co niby mialo by robic?
Cytat
Podałem tylko pomysł.... spróbuj na podstawie tego zmajstrować coś swojego, pokaż co zrobiłeś i napewno na forum ktoś Ci pomoże.

Za chwile zabieram sie za pisanie tego skryptu. Potrzebuje gotowego pomyslu, bo strasznie mnie czas goni i nie za bradzo moge sobie pozwolic na lag zwiazany z kilkudniowym konsultowaniem rozwiazania smile.gif
Amorph
Cytat
O tym pomyslalem najpierw, ale systemu bedzie uzywac kilkanascie osob i moze sie zdazyc, ze jak ja zczytam sobie ostatni rekord i w czasie jak bede sobie go zwiekszal ktos doda rekord z tym samym numerem ktory sobie wlasnie wyliczylem.

Więc zmieniaj w momencie zapisu.
Cytat
Hmmmm... a to co niby mialo by robic?

A jak sądzisz ?
Resetuje licznik wraz z nowym rokiem.
Cytat
Potrzebuje gotowego pomyslu, bo strasznie mnie czas goni i nie za bradzo moge sobie pozwolic na lag zwiazany z kilkudniowym konsultowaniem rozwiazania

Nie oferuj się z terminami jeśli nie wiesz jak się za to zabrać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.