Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kilka pytań na początek....
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ujex
Witam wszystkich! Mam kilka pytań związanych z programowaniem w php. Na początku jednak muszę zaznaczyć, że jeżeli chodzi o php to nie miałem jeszcze styczności biggrin.gif

1. Czy jest wogóle szansa że uda mi się samemu pojąć zagadnienia związane z php kożystając jedynie z kursów internetowych no i oczywiście tego forum biggrin.gif. Oczywiście miałem już kontakt z programowaniem (C, C++).

2. Jeżeli już zacznę pisać jakieś skrypty to rozumiem, że muszę mieć zainstalowany jakiś serwer, który będzie kompilował kod żródłowy.... Co polecacie?

3. Pisałem dawniej strony w HTML'u, tworząc szkielet strony wykorzystywałem głównie tabele i ramki. Jak to jest w php? Słyszałem, że strona "tabelkowa" to zły pomysł. Jak wy tworzycie szablony? aha dodam jeszcze, że chciałbym oczywiście odzielać treść strony(php) od kodu (html), po wstępnym zapoznaniu sie z dokumentacją Smarty doszedłem do wniosku, że zostaniemy kumplami:D

Bardzo licze na waszą pomoc i szczere odpowiedzi.

PS

Życzcie mi szczęścia, połamania klawiatury i zerwania kabla od myszki:D

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Amorph
ad1. Tak, jeśli rozumiesz zasadę programowania to pozostaje nauczyć się komend php.
ad2. smile.gif taa... kompilator:) Na początek jeśli masz windowsa mogę polecić łatwy w obsłudze wamp server
ad3. Moim zdaniem ramki to przeszłość.... Nie wyglądają estetycznie, Co do dalszej części pytania:
Cytat
Jak to jest w php? Słyszałem, że strona "tabelkowa" to zły pomysł. Jak wy tworzycie szablony?
to proponuję poczytać na forum.
siemakuba
Cytat
1. Czy jest wogóle szansa że uda mi się samemu pojąć zagadnienia związane z php kożystając jedynie z kursów internetowych no i oczywiście tego forum
Prawie :) To wszystko jak najbardziej, ale na pierwszym miejscu niechże stoi manual zawsze!

Cytat
Jeżeli już zacznę pisać jakieś skrypty to rozumiem, że muszę mieć zainstalowany jakiś serwer, który będzie kompilował kod żródłowy.... Co polecacie?
Ja polecam Apache. Do tego oczywiście php i zapewne jeżeli nie od razu to później serwer bazy danych. Możesz to zamontować korzystając z gotowych rozwiązań (3w1) - Krasnal, xampp. Ja szczerze polecam manualną instalacje każdego z elementów oddzielnie i następnie ich konfiguracja. Nie jest to wybitnie trudne a wiedza z tego zakresu z pewnością się przyda.

Cytat
Jak wy tworzycie szablony?
Tabelki owszem, ale tylko do danych tabelarycznych.

Cytat
Życzcie mi szczęścia, połamania klawiatury i zerwania kabla od myszki:D

Życzę ;>

pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.