Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: twardy enter w html/css ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mysz0n
witam, mam sprawe, mam strone we flashu - tresc tej strony ładowana jest z zawnętrznych plików *.txt i formatowana za pomocą styli css, mam takie ustawienie
  1. font-family: Verdana;
  2. font-size: 12px;
  3. text-align:justify;

wszytsko sie ładnie wyswietla i jest OK, ale klient zażyczył sobie poprzerzucanie wszystkich liter/słów typu "o", "że", "z", "na" do kolejnych lini textu - gdy wrzuce normalnego entera - przechodzi to nowej lini, ale ten wyższy wiersz nie jest rozciagniety na cała szerokość - tak jakby to text-align:justify; nie działało w stosunku do tego wyrzszego wiersza z którego wyrzuciłem te o,na,że etc.
czy jest jakis znacznik przejscia do nowej lini? cos jak  questionmark.gif
a jesli nie to jak to zrobic questionmark.gif
babejsza
Jest:
  1. <br />
ew.
  1. <br>
mysz0n
ani br ani br/ nie działa! łamie linie - przenosi dany wyraz do nastepnego wiersza ale ten wiersz u gory nie jest rozciagany! wiec sa jakies inne mozliwosci złamania lini, ale nie przez br lub zwykłego entera?
babejsza
a nie możesz tego zrobić poprzez połaczenie sieroty z następnym słowem za pomocą twardej spacji? Np. tak:
  1. To jest tekst o&nbsp;niczym.
mysz0n
dzieki za podsuniecie pomysłu, co prawda nie zadziałało to z
HTML
flash nie czytał dalej znaków dojechał do tego i konczył wczytywanie, ale zadziałało z Alt+255 czyli kod ASCII spacji.
dzieki za podrzucenie pomysłu!
babejsza
nie ma problemu. Pozdrawiam.
kowal1122
jeszcze jest polecenie:
  1. <pre>
  2. </pre>

Polecenie zachowuje oryginalne formatowanie tekstu, np. zwielokrotnione spacje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.