Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mysql - optymalizacja zapytan
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pieto
Witam,
Przygotowalem algorytm wyswietlajacy produkty z drzewa kategori,

baza kategori jest zbudowana dosc standardowo czyli w tabeli mam mam id kategori (id_cat) oraz id kategori w ktorej sie zawiera (parent_id).

Wiec algorytm napisalem tak.
Najpierw wybiera sie galaz
potem jest zapytanie po (parent_id) - dostaje pierwsza galaz,
dalej kolejne galezie z funkcji ktora sprawdza czy do podktegori naleza jeszcze kolejne podkategorie - tu funkcja sie zapetla do momentu gdy nienapotka - wynikiem funckcji jest string - warunki zapytania - do glownego - kolejnego zapytania - listingu kategori.

Jak juz mam te kategorie to w petli jest funckcja ktora wybiera mi produkty przynalezace do kazdej kategori i podkategi.

Troche zawiele ale dziala prawdlowo - ale wiadomo kicha z optymalizacja idzie to w jakis optymany sposob wykonac ?
cicik
Trzeba w kazdej kategorii zapisywac sciezke do niej.
Byl na forum watek o drzewach sqlowych.
marcini82
Cytat
dalej kolejne galezie z funkcji ktora sprawdza czy do podktegori naleza jeszcze kolejne podkategorie

Mozesz wstawic do bazy pole w stylu ilosc_podkategorii. Wtedy bedziesz mogl je sprawdzac dla kazdej kategorii i unikniesz wysylania masy zapytan tylko po to, zeby sie dowiedziec ze iles tam kategorii juz podkategorii nie ma.
Oczywiscie trzeba zadbac o odpowiednia inkrementacje/dekrementacje tych pol przy modyfikacji struktury drzewa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.