Mam taka sytuacje. Formularz do edytowania rekordow w bazie. Zgodnie z roznymi parametrami wyswietlone jest od 1 wzwyz rekordow w formie formularza <input type='text'...>. Skrypt wyciaga sobie odpowiednie dane i wprowadza w value wartosci zmiennych. Wszystko ladnie pieknie.
Teraz tylko potrzebuje zrobic cos takiego. Mam powiedzmy taka sytuacje (tabela zawierajaca elementy nazwa, miasto, wiek):
Kod
NAZWA | MIASTO | WIEK
Jasiu | 123 | 1234
Asia | 555 | 56
Tomek | 12 | 23
Jasiu | 123 | 1234
Asia | 555 | 56
Tomek | 12 | 23
Chce zmienic sobie przykladowo Jasiu na Jasiu1, Wiek Asi z 56 na 12, miasto Tomka z 12 na Poznan. Problem pojawia sie w tym, gdyz nie mam za bardzo pomyslu, jak rozwiazac problem kilkukrotnego update-u. Zgodnie z tym w jaki sposob skrypt wyciaga dane do edycji z bazy danych, oznacza ze w $_POST['id']; ma zapisane identyfikatory Jasia, Asi i Tomka. Jednak przy wywolaniu skryptu juz po wyedytowaniu pol, w logach bazy widze ze zapytanie wychodzi... oczywiscie... ale w momencie where id="$_POST['id']; wstawia tylko 1 numer identyfikujacy (dla Jasia np. jest to numer id=8).
Pytanie jest takie. W jaki sposob rozwiazac tego typu problem ? Zeby wywolal 3 zapytania do bazy update zmieniajac za kazdym razem identyfikatory lub inne zmienne. Musialbym jakos w petle wsadzic mysql_query. Nie mam jednak zadnego pomyslu.
Prosze Was o pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam
JarekG