Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Funkcja mail i odczyt z bazy wielu wierszy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kaes13
Mam problem (wiem mało oryginalne) najgorsze w tym wszystkim że nie mogę znaleźć odpowiedzi więc muszę kolejny raz Was pomęczyć
Chcę za pomocą funkcji mail wysłać raporty mam problem bardzo prozaiczny tzn.
Wiem jak działa funkcja mail ale jak wrzucić w treść maila zapytanie z bazy gdy zwraca wiele wierszy gdy mam jeden wiersz to nie ma problemu. Dodatkowo chciałbym „ubrać” to w jakąś tabelkę.
Siner
Może załaduj funkcje mail() w pętle i każdy wiersz wysyłaj po kolei.
wipo
To zrób sobie maila jako stronę HTML i ją wyślij
Kaes13
Cytat(Siner @ 18.12.2006, 12:03:57 ) *
Może załaduj funkcje mail() w pętle i każdy wiersz wysyłaj po kolei.

To rozwiązanie odpada bo chyba nikt by nie chciał dostawać po 150 maili z jednym raportem ?

Cytat(wipo @ 18.12.2006, 12:09:43 ) *
To zrób sobie maila jako stronę HTML i ją wyślij

O czymś takim myślałem ale jestem za zielony w tym więc jak byś mógł mi dać kilka wskazówek od czego zacząć największy problem to jak stworzyć taki plik a potem jak go przesłać.
Myślałem też o funkcji implode ale nie wiem czy w tym przypadku zdała by egzamin i jak można jej użyć bo wartości rozdzielone przecinkami mogą być mało czytelne biggrin.gif
wipo
Jak wyciągasz kilka rekordów to:
  1. <?php
  2. $cos=mysql_query("select cos from cos");
  3. while($pisz=mysql_fetch_array($cos)){
  4. $do_maila.=$pisz['cos']."<br>";
  5. }
  6. mail(do kogo,temat,$do_maila,$header);
  7. ?>

$header to nagłówki wiadomości o któych poczytaj na php.net
Kaes13
Dzięks samą funkcje mail mam dobrze obcykaną więc z nagłówkami kopsne se rade ale do tej pory wykorzystywałem do wysyłanie jedynie danych z formularza lub jednego wiersza z bazy.
Jesteś pewny że to zadziała? zresztą zaraz sprawdzę jak tak to jesteś wielki.
wipo
Dobrze by było wrzucić wcześniej nagłówek <head> i css żeby ładniej to wyglądało ale to już zostawiam twojemu gustowi
Kaes13
Dzięki działa idealnie takie proste a ja się od 2 dni zastanawiam jak to zrobić
Wielkie dzięki za pomoc mam nadzieje że kiedyś uda mi się zrewanżować
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.