Ostatnio robie pewna stronke w Webspellu i pojawil mi sie dosc nietypowy problem z kodowaniem znakow.
Otoz jezeli napisze newsa, komentarz czy jakiegos posta w systemie Webspell, polskie znaki sa wyswietlane w takiej formie:
ę, ó, ą, ś, ł, ż, ź, ć, ń.
Z pozoru wydaje sie ze jest wszystko okej ale w bazie danych te znaki sa zapisywane w takiej formie:
ê, ó, ±, ¶, ³, ¿, ¼, æ, ñ
I w przypadku kiedy wejdzie sie na edycje postu (newsa, artykulu itp) to wowczas wczytywane sa z bazy te znaczki i jezeli da sie zapisz, znowu sa w niej zapisywane, jako kod HTML tych znakow:
ê, ó, ±, ¶, ³, ¿, ¼, æ, ñ
(choc wyświetlane juz beda tak jak powyzej)
kodowanie mam ustawione na iso-8859-2
kodowanie mysql na utf8-polish-ci
Moje pytanie sie tyczy tego czy jest to wina php i zapisu danych do BD, czy moze wina lezy po stronie kodowanie BD. Zaznacze jednak ze uzywam na tej samej BD forum SMF i dziala bez problemu. Dlatego zwracam sie z prosba do was.
Szukalem w google o kodowaniu w Webspellu badz czy ktos ma podobny problem. I nic nieznalazlem odnosnie Webspella zas znalazlem ze nie tylko ja mam z tym problem.
Jezeli beda potrzebne jakies pliki przykladowe badz inne informacje na temat tego CMS'a by pomoc mi w rozwiazaniu tego problemu prosze pisac.