Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/MySQL]Logowanie i dodawanie grup/klanów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gostom
Nigdzie w internecie nie moe znaleść. Hotscripts(com i pl) tez nie ma tego co potrzebuje. Chodzi mi konkretnie o skrypt logowania w raz z pwnymi funkcjami. Mianowicie:

1. Logowanie, rejestracja i wylogowanie;
2. Ta sama strona dla wszystkich użytkowników ale inne dane w profilach i informacjach zawartych w menu(Nick i inne dane podane przez uzytkownika).
3. Po zalogowaniu odkrycie "ukrytych" opcji menu.
4. Przypomnienie hasła
5. Baza użytkowników pobierana z MySQL z forum pbpBB

Ponad to potrzebuję skryptu który umożliwiałby zwykłemu userowi dodać grupę(lub jak kto woli klan). Czyli formulaż edytowalny przez załozyciela z możliwością przekazania uprawnien.

W punktach:
1. Dodawanie i Usuwanie grupy.
3. Możliwość dodania informacji o grupie i loga.
4. Dodawanie ludzi do grupy poprzez wybór z listy dostępnych uzytkowników w bazie forum lub wpisanie.
5. Strona grupy(klanu) powinna zawierać logo i opis.
6. Edytowalność tylko przez załozyciela(uzytkownika pobranego z bazy phpBB)(czyli jezeli Edek załozył grupę to tylko on może ją edytować)
7. Przekazywanie właściciela (czyli edek oddaje komuś grupę i juz nie moze jej edytować a ktoś drugi moze)

Będe wdzięczny smile.gif Dla was to nie problem pewnie, a dla mnie złote góry.

Edit:
Oczywiście wszystko opartę na MySQL a baza userow pobierana od phpBB
Cienki1980
Hmmm mamy Ci napisać krok po kroku jak zrobić takie skrypty questionmark.gif Bo troche ich tam będzie.
A może chcesz żebyśmy Ci pomogli i wyszukali ewentualne błędy lub też jakieś sugestie questionmark.gif Do tego musisz troche sam zacząć pisać.
Gostom
Krok po kroku jak zrobić smile.gif php się zainteresowałem jakieś 3-4 dni temu kiedy zacząłem go potrzebować...
Cienki1980
Krok pierwszy: kurs php
Krok drugi: kurs MySQL'a
Krok trzeci: opisać dokładnie co chce się zrobić
Krok czwarty: zacząć pisać
Gostom
ehh... to było chamskie... Jednym pomagacie innych bluzgacie.. chyba musze szukać pomocy gdzie indziej...
Cienki1980
A czego się spodziewałeś questionmark.gif Skoro zaczałeś uczyć się php 3-4 dni temu, to jakbym pokazał Ci cały kod który loguje użytkowników, zapisuje dane do sesji odpowiednio je wyświetla byś wiedzial jak tego użyć questionmark.gif

Probowałbyś wklejać kod na siłe i pytał się dlaczego nie działa .... byś powiedział, że jesteśmy chamscy bo dajemy Ci niedziałający kod.

Jeżeli chcesz napisać to sam to musisz od czegoś zacząć. W Twoim przypadku to podstawy.

Z chęcią Ci pomogę ... ale gotowca nie napiszę bo to nie ma sensu.

Dam Ci wskazówki:
Logowanie: Musisz zrobić fomularz, za pomocą którego będziesz pobierał dane od użytkownika, potem musisz je zapisać do bazy danych. W momencie logowania, musisz sprawdzić dane, przesłane z formularza logowania, z danymi z bazy danych i w przypadku gdy dane będą prawidłowe zalogujesz użytkownika.

W momencie zalogowania będziesz mógł pokazać użytkownikowi pozycje w menu, które wcześniej były ukryte. Zrobisz to na podstawie informacji zapisanej podczas logowania, czy użytkownik jest zalogowany.

Wiesz co robić po tych wskazówkach questionmark.gif
Gostom
Jeżeli masz gotowy kod to daj smile.gif Szybko się ucze i napewno będe potrafił sam sobię go wsadzić w stronę...

@UP:
Podasz mi funkcje która odpowiada za hmm.. odkrycie menu po zalogowaniu? Będe wdzięczny smile.gif

BTW: Włsnie o taką pomoc mi chodzi.
Cienki1980
Nie mam gotowego kodu ... bo masz jakieś swoje wytyczne, które chcesz zrealizować. I musisz się ich trzymać podczas tworzenia serwisu.

Szybko się uczysz .. więc dlaczego oburzyłeś się jak powiedziałem, że masz zajrzeć do manuala questionmark.gif
Gostom
Bo w sumie najpierw chodziło mi o zaprowadzenie za rączke po finkcjach itp... Czyli tak jak tutoriale...
Cienki1980
Ale nie ma gotowych funkcji typu pokaz_menu() .. musisz je sam stworzyć na podstawie funkcji dostępnych w php. Pobieranie danych z bazy, porównywanie danych, porównywanie stringów, przyrównywanie, wyświetlanie, pętle, warunki itp itd.
Gostom
wow.. to ja ide poczytać manuale.. a jak by ktoś chciał mi pomóc w nauce albo miał taki skrypt napisać z nudów.. to wicie gdzie jestem(PW biggrin.gif)
Cienki1980
O pomoc w rozwiązywaniu problemów możesz zawsze prosić .. o gotowce będzie ciężko. Chyba, że z kimś się umówisz i ktoś to za Ciebie wykona. W każdym bądź razie nie poddawaj się.
Szendi
Hmm ja właśnie potrzebuje owy skrypt tylko że prostszy:
-rejestracja uzytkownikow
-przypominanie hasel
-uzytkownicy moga dodawac klany (opis nazwa meila graczy)
-w panelu mozliwosc edycji kazdego klanu

pomoże ktoś?
pyro
Cytat(Gostom @ 30.01.2007, 22:28:35 ) *
Jeżeli masz gotowy kod to daj smile.gif Szybko się ucze i napewno będe potrafił sam sobię go wsadzić w stronę...

@UP:
Podasz mi funkcje która odpowiada za hmm.. odkrycie menu po zalogowaniu? Będe wdzięczny smile.gif

BTW: Włsnie o taką pomoc mi chodzi.

dla ciebie kartofle, dla innych ziemniaki, nie zmienia to faktu, ze jest to najwyklejsze zlecenie
konri24
PHP jest naprawdę prosty. Wystarczy poświęcić trochę więcej niż trochę czasu i umiemy sami napisać prostą stronę. Rada, kursy są po to aby język programowania zrozumieć, a nie korzystać z gotowców skryptów udostępnionych przez dany kurs... .
Na początek polecam książeczkę z biblioteczki Komputer Świat: Programowanie w PHP.
Pozdrawiam. winksmiley.jpg

BTW. Polecam się zapoznać jeszcze z tym działem: Temat: linkiKursy_dla_poczatkujacych
Gość:P
-> formularz logowanie.html
  1. <form action="login.php" method="post">
  2. Użytkownik: <input type="text" name="user">
  3. Hasło: <input type="password" name=password">
  4. <input type="submit" value="Zaloguj">
  5. </form>

-> skrypt login.php
  1. <?php
  2. /* POBIERANIE WARTOŚCI */
  3. $user = $_POST['user'];
  4. $password = $_POST['password'];
  5.  
  6. /* WAŻNE - BEZ TEGO SKRYPT NIE ZADZIAŁA! */
  7.  
  8. /* ŁĄCZENIE Z MYSQL */
  9. mysql_connect ($host, $user, $password); // Łączenie z bazą danych - nie pamietam do konca
  10. mysql_select_db ($database); // Wybieranie bazy danych
  11.  
  12. /* ZAPYTANIE */
  13. $query = "SELECT * FROM users WHERE user=$user AND password=$pass"; // Zapytanie MySQL
  14. $result = mysql_query ($query); // Wykonywanie zapytania
  15.  
  16. /* SPRAWDZANIE WYNIKU */
  17. if (mysql_num_rows ($result) == 1) { // Sprawdzanie poprawności wyniku //
  18.  $_SESSION['user'] = $user;
  19. }
  20. else if (mysql_num_rows ($result) == 0) { // Sprawdzanie poprawności wyniku //
  21.  echo ('Podaj poprawny login i hasło!');
  22. }
  23. else {
  24.  echo ('Błąd skryptu!');
  25. }
  26.  
  27. /* PRZEKIEROWYWANIE DO PANELU */
  28. header ('Location: zalogowany.php');
  29. ?>

-> skrypt zalogowany.php
  1. <?php
  2.  
  3. if ($_SESSION['user'] == '') {
  4.  echo ('Zaloguj się!');
  5.  exit ();
  6. }
  7. else {
  8.  echo ('Zalogowany jako: {$_SESSION['user']}.'); // W apostrofach wpisz kod HTML strony.
  9. }
  10. ?>

-> skrypt wyloguj.php
  1. <?php
  2. $_SESSION['user'] = '';
  3. ?>

Uwaga! Mogłem się pomylić w skryptach, więc proszę o zrozumienie - jestem dopiero początkującym!
Nie umiem na razie zrobić przypominania hasła oraz... rejestracji? Nie no żartuję, umiem robić rejestrację, ale dodam później, ok? tongue.gif

Powodzenia z wkładaniem na stronę i sprawdzaniem błedów.. życzy Gość:P smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.