Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php+mysql] Wyświetlanie danych zależy od daty
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pioch
Witam @ll

Mam nastepujący problem..... a więc

w pliku terminarz wywołuje następujace zapytanie , które sortuje mi mecze według kolejki...

1. <?php
  2. $query ='
  3. SELECT
  4.  m.id, k1.nazwa, k2.nazwa, m.gol1, m.gol2, m.kiedy, m.kolejka, m.gos_logo, m.przec_logo
  5. FROM
  6. mecz as m, druzyny as k1, druzyny as k2
  7. WHERE
  8. '.(!empty($_GET['id']) ? ('m.kolejka='.((int)$_GET['id']).' AND ') : '') .'
  9. k1.id = m.gospodarz AND
  10. k2.id = m.przeciwnik
  11. ';
  12. ?>

wybór kolejki zależy od $_GET.

a chciałbym przerobić te zapytanie aby samo zmieniało kolejki w zależności od daty która obecnie mamy...
sam nie wiem czy jest to do zrobienia bo nie mam pomysłu....

Dokładniej chodzi mi oto aby wyświetlało mi ostatnia kolejke i nastepna kolejke która zalezy od zmieniajacej się daty....
Wykrywacz
Sugerował bym ci wstawić pole gdzie będzie wsadzana data.

A potem używasz order by i limit

Manual
pioch
mam pole gdzie wstawiana jest data --> m.kiedy

chodzi mi o zasade jak to zrobić, zrobiłem to za pomoca stronnicowania ale nie chce tak....
Wykrywacz
Rozumiem że chcesz aby pokazały ci się tylko 2 najwyższe rekordy?
w takim wypadku dajesz limit 2 na daty i sortujesz je?

Chyba że chodzi ci o coś innego w takim razie nie squmałem problemu.
pioch
W danej kolece jest 8 meczy...
i chciałbym aby wyswietlic kolejka ostatnia ( 8 meczy ) i kolejke nastepna (8 meczy) i teraz tak ...
w sezonie jest 30 kolejek , odrazu wpisuje wszytskie mecze exclamation.gif! i chciałbym wyświetlić tak:

dzis jest 02.02.2007 --> kolejak poprzednia ( data 02.02.2007 - tydzień [7 dni] ) oraz kolejka następna ( data 02.02.2007 + tydzień [7 dni] ) i data zmienia się !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.