Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie zminnych przez php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
yaroo_s
Mam taki problem

Zaznaczam ze szukałem odpowiedzi w dokumentacji i na tym forum ale jej nie znalazłem.

Nie wiem jak zrobić by skrypt sam dla siebie generował zmianne, tzw. mam pętle For i chcem by ona tworzyła określoną ilość zmiennych i nadawał jej im nazwy ilość zmiennych nie jest znana z góry.

Np.
pętla for dostaje ochwyt do pliku gdzie w kolejnych wierszach są zapisane wyrazy ("ala","ola","kot")
chciałbym by skrypt utworzył zmienne
$ak_ola;
$ak_ala;
$ak_kot;

ktoś może wie jak to zrobić?
Joy-machine
Powiedz co chesz z tymi zmiennymi potem zrobić?questionmark.gif

Poza tym odpowiedz na Twoje pytanie jest pod postacią GLOBALS w manualu. I jezeli szukasz czegokolwiek w manualu PL to od razu daj sobie spokoj.
kwiateusz
a nie prościej upchnąć to w tablice?

bo potem jak bedziesz używał nieznanych zmiennych?
yaroo_s
Zastanawiałem się czy tego nie upychać do tablicy ale jako że pracuje na pewnym systemie nazw to wolę mieć to w postaci zmiennych.

Jak to ma działać - w zmiennych mają być trzymane zmienne sesji - uprawnienie użytkowników.

lista wszystkich istniejacych uprawnienień jest trzymana w pliku (tzw. ich nazwy), teraz użytkownik musi dostać listę (linki) do działów gdzie może wejść a gdzie nie. Jako że lista uprawnień sie zmienia nie moge dać tego statycznie, po wejściu dostaje jakąś ilość zminnych zgodna z nazwą kolumn w bazie danych i porównuje wartości:
czy np.

$upr_ogloszenia == $wiersz['ogloszenia']; //zakładam że wcześniej było zapytanie i mam wiersz z bazy gdzie sa dane danego użytkownika..

tyle właśnie te słowo "ogloszenie" ma byc wyciągane z pliku a nie statycznie podane, czyli skrypt ma utworzyć zmiene o prefiksie $upr_ i końcówkach zgodnych z nazwami z pliku
menic
  1. <?php
  2. $zmienna = 'cos';
  3. $$zmienna = 'inne';
  4. echo $cos; //wyswieyli inne
  5. ?>
yaroo_s
zmieniłem troche kod by pracowął na bazie..
PS. tego sposobu ze zmieną do zmienej nie do konca rozumiem, tzw. jak by można zastosować to do mojego problemu.

1. <?php
  2. $result_z = mysql_query("select * from module"); //dostaje z tabeli spis
  3. $quantity = mysql_num_rows($result_z);
  4.  
  5.  
  6. for ($i = 0; $i < $quantity; $i++);
  7.  {
  8.  $row = mysql_fetch_array($result_z);
  9.  $html = wc($row['mo_html'],0);
  10.  $module_a = wc($row['mo_dir'],$html); // wyciagniecie nazwy mogulu dosprawdzenia np. ogloszenia
  11.  
  12.  /*
  13.  W tym miejscu musi nastąpić przygotowanie zmiennych a w najbliższym if czy może wyświetlić.
  14.  Użytkownik ma zmieną sesji o nazwie np. $us_ogloszenia; oraz $us_galeria (zmienne przyjmuja wartości 0 lub 1);
  15.  nie wiemy jednak jaka do nas trafi w kolejności z bazy,
  16.  Więc teraz majac tylko słówko "ogloszenia" trzeba sprawdzić czy użytkownik ma takie prawo nastwiona na 1,
  17.  
  18.  porownujac wartość wyciagnietą z bazy z zmienną sesji.
  19.  */
  20.  
  21.  if()
  22. {
  23.  $text = wc($row['mo_name'],$html);
  24.  echo "<a href="index.php?page=$dir">$text</a>";
  25. }
  26.  }
  27. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.