Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] php a strona WWW
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
flamaster
Witam exclamation.gif Jestem na początku mojej przygody z php i mam wiele pytań smile.gif Musze zrobić sklep internetowy (praca licencjacka) a mam troche wieksze aspiracje niż ściągnięcie i przerobienie oscommerce smile.gif Prosze wytłumaczcie mi jak sie byduje strony w php. Dotąd programowałem w HTML'u i Flashu strony, i tak wiedzialem ze np.tworzy sie plik index.htm w nim dzieli się albo frame'y albo tabele ze wpisuje sie a href zeby był odnośnik.Prosze wytłumaczcie mi od czego zacząć ma książke o php czytam ją jestem na poczatku ale żaden obraz póki co mi sie nie pojawia. Moduły?questionmark.gif? szablony?questionmark.gif frameworki?? engine?questionmark.gif czy jest sens uczyć sie od podstaw czy sciągnąć jakieś skrypty i przerobić według własnych potrzeb?questionmark.gif Jak w php ustala sie szkielet wyglądu strony?questionmark.gif Ze menu po lewej u góry logo po prawej treść?questionmark.gif? Wiem ze dużo pytań i mało składnie ale szukam pomocy aby zrozumieć ideologie tworzenia stron w php
Kamils2
to tak stronkę robisz normalnie w HTML a tam gdzie chcesz miec skrypt to dajesz

1. <? // start php 
  2.  
  3. skrypt 
  4.  
  5. ?> // koniec php

czyli np

1. <table><tr><td>top></tr><td>menu</td><td> <? echo "witaj"; ?> </td></tr></table>

oczywiscie to tylko przyklad

a co do tworzenia to jesli nie znasz podstaw php to trudno bedzie Ci taki slep napisac ja na twoim miejscu pobral bym jakis gotowy skrypt i przerobil albo porzadnie sie wzia za nauke php
pioch
aby używać php + html pamiętaj o rozszeżeniu pliku .php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.