Hej,

Chcialem dowiedziec sie o kilka rzeczy i wasze zdanie. Pracujac ostatnio mialem okazje poznac podstawy budowy i dzialania plikacji opartych o technologie J2EE. Zastanawialem sie czy nastepujace rozwiazanie jakie przedstawie ponizej jest warte pracy i czy jest sens przenoszenia niektorych rozwiazan na php.
Otoz tak: wedlug wzorca MVC staram sie oddzielic poszczegolne warstwy aplikacji na czesci. Moj pomysl jest dosc prosty:
W bazie danych przechowuje wiekszosc informacji ktore pojawiaja sie na stronie i mowie tu o danych dynamicznie zmieniajacych sie. Linki, artykuly etc. Za pomoca klasy pobieram je z bazy i "opakowuje tagami XMLowymi. W ten sposob pobrany dokumnet nastepnie przetwarzany jest przez arkusze XSLT i zwracany. I teraz moje pytanie brzmi czy jest sens takiego postepowania, pytam przede wszyskim doswiadczonych PHPowcow. Mysle ze mozliwosc otrzymania danych z bazy w postaci XML ulatwi znacznie przetwarzanie ich dla tel. komorkowych, nie trzeba dodawac dodatkowych mechanizmow dla RSS itp. oraz prosciej bedzie mozna tworzyc PDFy. Nie wiem tylko jak w praktyce obciaza to serwer. Czy jesli zastosuje jakis prosty napisany przez siebie szablon i klase parsujaca, ewentualnie siene po PEAR zyskam znacznie na wydajnosci?
To rozwiazanie przedstawione powyzej przyszlo mi do glowy kiedy mialem dostosowac dla kogos blog WordPressa. Musze przyznac, ze bylem bardzo mocno zawiedziony wieloma rozwiazaniami tego skryptu. Zeby nie rozpisywac sie powiem tylko tyle ze kod php jest bardzo mocno pomieszany z html. Przy probie spolszczenia bloga, musialem przegrepowywac sie przez sporo plikow i podminiac angielskie wyrazy. Mysle ze znacznie latwiej byloby utworzyc osobny XMLowy plik jako slownik ale niestety w przypadku WordPressa nie wyglada to tak dobrz. Z ciekawosci wiec zaczalem szukac CMSow "bardziej elastycznych" i trafilem na XARAYe z ktora kiedys mialem juz cos do czynienia.
Niemniej moje glowne watpliwosci ciagle sie nie rozwialy, tzn, jak wyglada sprawa wydajnosci parsowania bardziej zaawansowanego, bo z tego co czytalem Xaraya nie jest uwazana za szybki skrypt.

Pozdrawiam!
PS. Nie wiem czy dzial przedszkole jest najodpowiedniejszy na to pytanie, ale moze moje pyanie jest dosc podstawowe wec pisze tutaj...