Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php, mysql] jak zrobić kategorie gier w jednej bazie danych?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
cafepl_com
Witam! Mam jedną bazę danych o nazwie gry. Mam też dwa pola: tytul i id. Tylko... że wyświetlają mi się gry a ja chciałbym żeby dodatkowo sortowałoby po kategorii. Chciałbym zeby np. w pliku akcja.php wyświetlały się z tej samej bazy danych gry z kategorii "akcja"
Przypuszczam że muszę dodać dodatkowe pole o nazwie id_kategorii tylko... co potem zrobić w pliku akcja.php gdzie miałyby mi się wyświetlać gry z kategorii akcja?

Proszę o pomoc, gdyż nikt nie umie mi pomóc a ja nie potgrafię sobie samemu poradzić z takim (pewnie małym) problemem.
Balas
masz nie dwie bazy danych a tabel winksmiley.jpg
w jednej trzymasz kategorie:
id | nazwa | opis | i co tam jeszcze chcesz

druga z grami:
id | nazwa | opis | id_kategorii

a w akcja.php dajesz po prostu:
  1. SELECT * FORM `gry` WHERE id_kategorii = `1`

gdzie 1 to id kategorii.

Wczesniej pobierasz sobie dane o kategorii, ktore chcesz aktualnie wyswietlic.
cafepl_com
a czy jest możliwość... że działaloby tak samo na tej zasadzie, lecz w jednej tabeli? blink.gif
Cienki1980
Tak wystarczy że dodasz pole do istniejącej tabeli gdzie będziesz wpisywał słownie "akcja", "strategiczna" itp itd ... potem zapytanie zmieniasz tak :
  1. SELECT * FROM tabela WHERE kategoria='akcja';

Chociaż rozwiązanie podane przez Balas jest wg mnie lepsze.
cafepl_com
SERDECZNIE CHCIAłEM PODZIEKOWAć WAM... DZIAAłAAAA JAK NALEżY. ale sie ciesze chyba jak dziecko.... ale.. naprawde bylomi to niezwykle potrzebne i...JUZ TO MAM!!!! HUURAAAAA biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.