Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][SQL]Generowanie linków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fredman
Ma ktos pomysł jak generować linki na podstawie danych z bazy?
Mam table z jedną tylko kolumną "kategorie" sa tam wpisy po jednym słowie np. Film, Gry, Muzyka itp.

Chcialbym zeby na podstawie tych danych wygenerowało tyle linkow ile jest kategori (czyli dla kazdej jeden link). Link ma taka sasma nazwe jak kategoria dla krorej zostal wygenerowany i byc postaci getowej.

wczesniej mialem na sztywno cos takiego:
  1. <?php
  2. $kategoria="Muzyka";
  3.  echo "<a href="linkiKategoria.php?kategoria=$kategoria">$kategoria</a>";
  4. ?>

i to dzialalo, ale teraz potrzebuje zeby sie dynamicznie same generowały.
Amorph
To teraz poczytaj o łączeniu się z bazą, wysyłaniu zapytań, odbieraniu wyników i na podstawie tego swobodne wygenerujesz linki.
fredman
jak laczyc sie z baza i odbierac to mniejwieej wiem, chodzi mi o sama pętle ktora bedzie te linki ggenerowac
siemakuba
Zajrzyj do manuala - mysql_fetch_assoc" title="Zobacz w manualu php" target="_manual - jest przykład użycia razem z pętlą while" title="Zobacz w manualu php" target="_manual.

Powinno pójść gładko, jeżeli będziesz miał jakiś problem - pisz ;)

pozdr.
fredman
ja jestesm poczatkujacy, zajmuje sie moim pierwszym projektem i dość to skomplikowane a na sam widok "tablicy" mnie paralizuje :|

wczesniej probowalem czegos takiego:
  1. <?php 
  2. //spis kategori:
  3.  
  4. $GLOBALS['strona']['wpisy'] = pobierzPorcjeKat(1, 99 );
  5. $iloscWpisowDoWyswietlenia = count($GLOBALS['strona']['wpisy']);
  6. for ( $i=0; $i<$iloscWpisowDoWyswietlenia; $i++ ) { ?>
  7.  
  8. <a class='kolor' href="linkiKategoria.php?kategoria=<?php echo $GLOBALS['strona']['wpisy'][$i]['kategoria'] ?>"><?php echo $GLOBALS['strona']['wpisy'][$i]['kategoria'] ?></a>&#xa0;&#xa0;
  9.  
  10. <?php } ?>

Prawie dzialalo tylko cos dziwnego dzialo sie ze zczytywaniem danych(i co najlepsze nie z tej tabeli "kategorie" tylko innej, ktorej uzywam na stronie i znikaly mi dane. Nawet tam gdzie tych "kategori" nie używalem wogole :|)
maryaan
1 zapomnij o czyms takim jak $GLOBALS
2 odpal sobie to, pozmieniaj elementy itd zebys skumal jak dziala
  1. <?php
  2. $lol = array('lol1', 'lol2', 'lol3');
  3.  
  4. foreach($lol as $innyLol){
  5. echo '<br><a href = "skrypt.php?costam='.$innyLol.'">'.$innyLol.'</a>';
  6. }
  7. ?>

3 teraz zrob to samo tylko ze tablice z danymi wyciagnij z bazy i wsio
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.