Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php + mysql] Tabele
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Fiflakx
Dostałem od kolegi access do jego bazy danych. Tera sciagnolem sobie taki skrypcik ze kopiuje zawartosc bazy do excela. Wszystko gra tylko nie znam nazwy tabeli. Mogę jakoś sprawdzić jaka jest nazwa tabeli lub czy jest wogle? Ale proszę nie dawajdzie mi jakichs skryptow ktore trzeba wpisac do pliku sql bo owego nie posiadam. Mam tylko ACCESS (login, haslo, nazwe bazy). Jest jakis skrypt php do tego lub cos w tym stylu? Z gory dzieki za pomoc smile.gif
nospor
Cytat
Ale proszę nie dawajdzie mi jakichs skryptow ktore trzeba wpisac do pliku sql bo owego nie posiadam

A ja bede bezlitosny i ci podam wlasnie sql tongue.gif Skoro masz dostep do php to i masz dostep do zapytan sql.
show tables

A teraz zajrzyj do manual i poczytaj sobie o mysql_query() oraz mysql_fetch_array() by dowiedziec sie jak wykonac to zapytanie co ci podalem.

ps: przenosze
Fiflakx
Ah noi tu mam problem. wogle nie kapuje o co chodzi z tymi zapytaniami i wogle gdzie te skrypty dac. Jestem ciemny w mysql ;\
nospor
Dlatego wlasnie napisalem:
Cytat
A teraz zajrzyj do manual i poczytaj sobie o mysql_query() oraz mysql_fetch_array() by dowiedziec sie jak wykonac to zapytanie co ci podalem.

Slowo "manual" kojarzysz? Masz linka:
http://www.php.net/manual/pl/
A tu masz linki do dwóch funkcji co ci napisalem:
http://www.php.net/manual/pl/function.mysql-query.php
http://www.php.net/manual/pl/function.mysql-fetch-array.php
Masz tam przyklady uzycia.

A oto gratis odemnie:
  1. <?php
  2. $result = mysql_query('show tables');
  3. ?>

Jak to dokonczyc to tym razem juz doczytaj w linkach co dostales
Fiflakx
A jesli baza jest nie na moim komputerze to mam wziasc hosta kumpla czy wpisywac localhost ?
nospor
Odpowiem ci pytaniem na pytanie:
A jesli masz numer telefonu do kolegi i chcesz do tego kolegi zadzwonic, to wykrecasz jego numer czy swoj? winksmiley.jpg
Fiflakx
ah ok smile.gif A co do tego skryptu to znalazlem cos:
  1. <?php
  2. mysql_connect('localhost', 'nazwa_bazy', 'haslo') OR die('Nie można się połączyć: ' . mysql_error());
  3. mysql_select_db('axenet');
  4.  
  5. $result = mysql_query('show tables');
  6.  
  7. mysql_free_result($result);
  8. ?>

Możesz mi powiedzieć czy o to chodziło ?

p.s. A jeśli kumpel ma baze danych na serverze? nie na kompie
nospor
Cytat
Możesz mi powiedzieć czy o to chodziło ?
Prawie, zapomniales o mysql_fetch_array().

Cytat
A jeśli kumpel ma baze danych na serverze
PRzeciez serwer to komputer. A nie nazywa sie komputer tylko dlatego by powazniej wygladalo. winksmiley.jpg
Fiflakx
Przepraszam ale naprawde nie wiem jak zrobic to z fetch array. Na przykładzie w manualu są podane jakieś id i nazwa. tu jest tylko show tables. wiec co mam zrobic? Może ma wyglądać tak?
  1. <?php
  2. mysql_connect('localhost', 'uzytkownik', 'haslo') OR die('Nie można się połączyć: ' . mysql_error());
  3. mysql_select_db('baza');
  4.  
  5. $result = mysql_query("show tables");
  6.  
  7. while ($row = mysql_fetch_array($result, MYSQL_NUM)) {
  8. printf ("show tables: %s", $row[0], $row[1]);
  9. }
  10. mysql_free_result($result);
  11. ?>
nospor
Uzywaj wlasciwego bbcode!

No jestes juz blisko. ale czy ty wogole odpaliles ten skrypt? zakladam rowniez ze wpisujesz wlasciwe dane do polaczenia z baza?

1. <?php
  2. mysql_connect('localhost', 'uzytkownik', 'haslo') or die('Nie można się połączyć: ' . mysql_error());
  3.  
  4. $result = mysql_query("show tables");
  5.  
  6. while ($row = mysql_fetch_array($result, MYSQL_NUM)) {
  7.  print_r($row);
  8. }
  9. ?>
Fiflakx
Tak testuje je. A tera jak przetestowalem wyskoczyl taki błąd: Fatal error: Call to undefined function: phpmysql_connect() in .....
nospor
no to w takim razie musimy sie troche cofnąć. Nie masz zainstalowanego php z obsluga mysql.
Moze to ci pomoze:
http://www.php.net/manual/pl/ref.mysql.php
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=4349&st=0
Przejrzyj tez forum bo bylo juz "pare" razy wspominane jak to zrobic.

A ja ide spac. Dobranoc smile.gif
Fiflakx
no to raczej zapytam kolege o hosta i wejde przez okienko dosowe albo poprostu mi powie jakie zrobil tabelki winksmiley.jpg Dzięki za pomoc nospor!
Cienki1980
@nospor: nie to chyba nie ten problem. Zobacz jaki błąd zwraca .. jakiej funkcji nie rozpoznaje.

@Fiflakx: zobacz czy kopiując kod z forum dobrze porozdzielałeś linijki. Nie ma takiej funkcji jak phpmysql_connect() a jest mysql_connect().
nospor
Cytat
nie to chyba nie ten problem. Zobacz jaki błąd zwraca .. jakiej funkcji nie rozpoznaje.
Widzialem, ale ja skolei obstawialm nato, iz źle skopiowal komunikat bledu. Ale w sumie to chyba ty masz racje smile.gif
Fiflakx
tera myśle ze dziala dobrze. wyskoczylo na stronie: Array ( [0] => news ) Co to oznacza? Tu jest nazwa tabelki ? Jeśli to ta to mogę jakoś wyświetlic zawartosc bazy na stronie? Znalazlem w manualu pare przykaldow ale nie wiem co wstawic w miejsce gdzie bylo: ("show tables")
nospor
  1. SELECT * FROM news

smile.gif
Fiflakx
Dzięki za podpowiedź. A jeszcze male pytanko. Czy jak dam to zapytanie w skrypt to bede musial jeszcze cos gdzies wstawic? Czy tylko poprostu to wystarczy? (Bo cos sie nic nie wyswietla ;\ ) Spróbowałem zrobić sobie jakąś wyszukiwarke z manuali. Wyszlo mi takie cos:
  1. <?php
  2. mysql_connect('localhost', 'imie', 'haslo') OR die('Nie mozna sie polaczyc: ' . mysql_error
  3. ());
  4. mysql_select_db('baza');
  5.  
  6. $zapytanie = mysql_query("SELECT * FROM news WHERE * LIKE "H%");
  7.  
  8. while ($row = mysql_fetch_array($zapytanie, MYSQL_NUM)) {
  9. print_r($row);
  10. }
  11. mysql_free_result($result);
  12. ?>

Nie wiem czy jest dobrze. Chcialem zeby wyswietlilo mi nicki ktore zaczynaja sie na H. Lecz cos mi nie wychodzi ;/ Moze moglbys jakos sprostowac ten skrypt?

p.s. A tak wogle to te skrypty co oni podaja np. cos tam $zapytania to tez normalnie w skrypt dawac? mysql chyba nie czyta polskich ''komend'' tj. $zapytania. (nawet w tych kursach nie jest to opisane)
JaRoPHP
Masz błąd w zapytaniu, który możesz wyświetlić za pomocą funkcji mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
  1. <?php
  2. $zapytanie = mysql_query("SELECT * FROM news WHERE * LIKE "H%") or die(mysql_error());
  3. ?>

Cytat(Fiflakx @ 10.03.2007, 20:59:53 ) *
Chcialem zeby wyswietlilo mi nicki ktore zaczynaja sie na H.
To to określ. Skąd baza ma wiedzieć, że interesuje Cię dana kolumna? Składnia zapytania SELECT:
  1. SELECT * FROM news WHERE kolumna LIKE "H%"

Cytat
A tak wogle to te skrypty co oni podaja np. cos tam $zapytania to tez normalnie w skrypt dawac? mysql chyba nie czyta polskich ''komend'' tj. $zapytania. (nawet w tych kursach nie jest to opisane)
Nie rozumiem pytania. Jacy "oni"?
Fiflakx
Kiedy powiedzialem 'oni' chodzilo mi o tych co napisali te tutoriale winksmiley.jpg

p.s. A jesli nie znam nazwy kolumny? Jest tez jakis skrypt to podglądnięcia kolumn w tabeli? Bo sprobowalem zrobic se taki skrypcik:
  1. <?php
  2. mysql_connect('localhost', 'imie', 'haslo') or die('Nie mozna sie polaczyc: ' . mysql_error
  3. ());
  4.  
  5. $zapytanie = "SELECT * FROM news";
  6. $dzialaj=mysql_query($zapytanie);
  7. while ($pole = mysql_fetch_row($dzialaj))
  8. {
  9. print "$pole[1], ";
  10. }
  11. ?
  12. ?>

Lecz gdy wchodze na strone jest ona pusta
Cienki1980
Cytat(Fiflakx @ 11.03.2007, 08:35:02 ) *
Kiedy powiedzialem 'oni' chodzilo mi o tych co napisali te tutoriale winksmiley.jpg

p.s. A jesli nie znam nazwy kolumny? Jest tez jakis skrypt to podglądnięcia kolumn w tabeli?

Wystarczy jak wykorzystasz mysql_fetch_array();

W wyniku otrzymasz tablicę gdzie kluczami tablicy będą właśnie nazwy kolumn.

A jak z tego korzystać ... dałem linka do manuala tam jest to opisane biggrin.gif
erix
Tak dodam jeszcze coś od siebie: te skrypty Cię nauczą, ale wiedz, że istnieje kilka progsów do zarządzania bazą. Choćby phpMyAdmin czy EMS SQL Manager.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.