Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] upiorne kodowanie...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
in5ane
witam, mam problem z kodowaniem.

w pliku mam kodowanie
  1. charset=iso-8859-2

a w bazie to nie wiem w sumie jakie kodowanie ustawic, jakie ustawic zeby dobrze odczytywalo i dodawalo do bazy??
Daimos
z tego co wiem, jakie bys nie mial kodowanie w bazie mysql
jezeli bedziesz dodawal dane np. z formularza o kodowaniu iso2 to bedzie ok wszystko, w bazie bedziesz widzial krzaczki, ale jak bedziesz wyswietlal te dane w iso2 bedziesz widzial piekne literki biggrin.gif
in5ane
no i sa w bazie krzaki ale jak odczytuje to tez z krzakami ;/
nexis
W bazie ustaw: latin2_general_ci
in5ane
nic nie dalo, w bazie niema krzakow, ale na stronie teraz sa i po drugie jak proboje dodac do bazy z panelu admina to jak w tekscie pojawi sie polski znak to juz dalej sie nie dodaje, tylko do polskiego znaku.

a skad ja mam wiedziec czy formularz dodaje iso czy jak??

teraz juz jakos porobilem i mam tylko znaki zapytania.

System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
System porównań dla połączenia MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
Metoda porównywania napisów: latin1_swedish_ci
SongoQ
Jesli jest mozliwosc to lepiej bedzie przejsc na UTF-8 na stronie bo widze ze w bazka jest w takim kodowaniu. Wtedy dajesz kodowanie do tabeli i pul w utf-8 polish_ci. Na stronie w head kodowanie tez w utf-8 no i wymuszenie w apache np przez .htaccess i powinno zalatwic to co potrzebujesz.

Jesli chesz z jakis powodow iso to musisz to samo zrobic + przy zapytaniu wymuszac laczenie i tryb dzialania klienta w iso. W manualu znajdziesz o tym (SET character, encoding i client)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.