Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Jak wydrukowac dane z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
drzalek
Mam taki oto problem.

Mam prosta baze danych zawierajaca jedna tabele "plyty" z kolumnami wykonawca, album i cena. Potrzebuje zrobic stronke, na ktorej bedzie się wyswietlala zwartosc tej tabeli, ale nie wiem jak po polaczeniu z baza i wykananiu zapytania wydrukowac na stronie te dane.
Potraktowalem wynik zapytania jako dwuwymiarowa tablice asocjacyjna, ale jak chcialem ja wyswietlic to mi nic nie wyskoczylo. Polaczenie z baza raczej sie powiodlo bo nie zwrocilo mi zadnego bledu, ale teraz juz sam nie wiem gdzie tkwi blad

1. <?php
  2. $db = mysql_connect('localhost', 'uzytkownik', 'haslo');
  3. mysql_select_db ("nazwa_bazy"); 
  4. $zapytanie = "select * from plyty";
  5. $wynik = mysql_query($zapytanie);
  6.  
  7. //dalsz czesc kodu wlasnie tutaj nie wiem co zrobic
  8.  
  9. ?>
Cienki1980
Zapoznaj się z funkcją mysql_fetch_array()
lub
mysql_fetch_row()
i wszystko powinno stać się jasne.
drzalek
Fatal error: Unknown function: mysgl_errno() in /home/sline/public_html/plyty.php on line 11

Coś takiego mi wyskakuje jak chcialem wprowadzic funkcje mysgl errno, co by się przekonac czy w ogóle się z bazą mogę połączyc, no i właśnie nie wiem dlaczego, a może ja w ogóle nie mam czegoś skonfigurowanego?questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif?
Dodam, ze nie pracuje na kompie tylko bezposrednio na serwerze, na ktorym mam baze i stronke. Cos tam gdzies czytalem, ze trzeba zmienic w pliku php.ini jakis tam srednik, ale ja go nie mam, znaczy tego pliku.
W ogole juz sie pogubilem w tym wszystkim sad.gif
mike
q!=g
nexis
  1. <?php
  2. $host = 'localhost';
  3. $user = 'uzytkownik';
  4. $pass = 'haslo';
  5. $db  = 'nazwa_bazy';
  6.  
  7. mysql_connect($host, $user, $pass) or die('Brak polaczenia z baza danych!');
  8. mysql_select_db($db) or die('Brak polaczenia z baza danych!'); 
  9.  
  10. $query = mysql_query('SELECT * FROM plyty');
  11. while ($row = mysql_fetch_array($query)) {
  12. print_r($row);
  13. }
  14. ?>
drzalek
Dzięki - pomogło smile.gif
A z tym g to lipa, nie zauważyłem - obciach
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.