mój problem jest dość zawiłi i nie wiem jak sobie z nim poradzic, mam nadzieje że ktoś naprowadzi mnie na rozwiązanie.
Muszę zbudować w PHP schemat BOM (tzw zestawienie materiałowe dotyczące wytwarzania jakiegos produktu).
Cytat
BOM - wykaz wszystkich części –materiałów, niezbędnych do kompletnego wykonania wyrobu elementu/ komponentu zamawianego przez klienta
Taki przykładowy, bardzo uproszczony model wytwarzania np długopisu wygląda tak:
Jak widać, schemat ten to tak naprawde drzewo - obiekt, w którego skład wchodzą róznego poziomu liście - także obiekty.
Nie wiem, jak zaprojektować taki model, przytoczony przykład to tylko uproszczony schemat na potrzeby zaprezentowania problemu.
Takich produktów finalnych, jest wiele z róznym stopniem zagnieżdzenia. Np proces produkcji długoposu to 3 poziomy, a co jeżeli mamy wyprodukować samochód?? takich poziomów będzie naprawdę sporo ("0" - produkt finalny , "n"- śrubka)
Planuję zrobić coś takiego, jak pochodzenie, tzn w chwili tworzenia obiektu, przypisać mu informacje na temat "jego" dzieci (obiektów niższego poziomu) i rodzica :
<?php class Produkt{ // atrybuty klasy tj nazwa, jednostka miary itp // lub nie i tablica bedzie pusta, czyli obiekt jest najniższego poziomu private $_parent=true; //true-ma jakiegoś rodzica, obiekt nadrzędny // false- nie ma rodzica, czyli jest obiektem poziomu 0 - produktem finalnym public function __construct($ID; $children; $parent){ // przypianie wartości } // inne metody klasy } ?>
Czy takie podejście do problemu jest poprawne??
Może są lepsze metody budowy takiego schematu??
Będę wdzięczny za każdą nawet najdrobniejszą sugestię !

pozdrawiam