Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PDF nie otwiera sie w IE
Forum PHP.pl > Forum > PHP
slaszu
Witam.

Problem jest taki : w FireFox po kliknieciu na stronie [pobierzPDF] otwiera sie okno z dwoma opcjami
1.otworz(pobiera pdf i otwiera do w Acrobacie, przy czym nie zapisje go na dysku),
2.zapisz(zapisuje plik na dysku).
Bez wzgledu na to ktora opcje wybierzemy zawsze dziala ona prawidlowo.

Natomiast w IE rowniez pokazuje sie podobne okno wyboru jednak jezeli wybierzemy opcje 1.otworz to przegladarka pobiera plik a nastepnie probuje go od razu otworzyc w Acrobacie (tak jak FF), jednak w przeciwienstwie do tej samej akcji w FireFox, w IE pliku Acrobat nie moze otworzyc i pisze BRAK PLIKU DO OTWARCIE - PLIK NIE ISTNIEJE itd...

Nie jest to blad pliku, poniewaz zarowne w FF (dla obu opcji) jak i w IE dla opcji 2.zapisz wszystko dziala poprawnie.

Moze ktos wie jak to rozwiazac questionmark.gif

Pozdrawiam
webJ@cob
<a href="sciezka/plik.pdf" target="_self">Wyswietl Plik Pdf</a>
slaszu
Plik jest twrzony przez html2fpdf w czasie rzeczywistym na podstawie danych podanych wczesniej przez uzytkownika. Nie ma tego pliku fizycznie na serwerze. Dopiero podczas klikniecia [pobierzPDF] klasa html2fpdf zwraca przegladarce gotowy plik.
Kayne
To może po wygenerowaniu, zapisz go na dysku a potem usuń? smile.gif
slaszu
Tak trzeba będzie zrobić bo chyba nie ma innego wyjścia. dry.gif
Kayne
Niestety, pewnie jest to trochę mało optymalny sposób... Ale chyba lepiej tak, niż w cale?

Tylko teraz się zastanów, jak będziesz usuwał wygenerowany plik? Skąd będziesz wiedział, że dany plik został już pobrany?
slaszu
Witam

No wlasnie nad tym sie zastanawialem i tak na marginesie to ciekawe jak by sie to dalo zrobic blinksmiley.gif hyyy

Jednka tego problemu z IE nie da sie obejsc bez instalacji jakis patchy pod Acrobata.

Mozna jednak w IE "wymusic" zapis pliku na dysk, tzn. nawet jezeli uzytkownik kliknie [otworz] to IE zachowa sie tak jak by nie mogl otworzyc i zaproponuje [zapis].

Poniewaz korzystam z klasy html2fpd, ktora jest nakladka na Fpdf wiec rozwiazaniem jest metoda
fpdf::output(), ktora jezeli za drugi argument przyjmie 'I' to efekt dzialania bedzie taki jak opisalem powyzej.

Oczywiscie kazda wersja IE zachowa sie w tej sytuacji inaczej , moja IE6 z SP2 zadziala tak jak opisalem powyzej.

Ciekawe czy ktos ma pomysl jak zrobic ten mechanizm aby po pobraniu pliku z serwera plik zostal usuniety.

Pozdrawiam
franki01
Moze ma cos to wspolnego z typem MIME pliku PDF. Chociaz IE w malym stopniu bierze te typy pod uwage to jednak moze to jest przyczyna.
Athlan
Cytat
Moze ma cos to wspolnego z typem MIME pliku PDF. Chociaz IE w malym stopniu bierze te typy pod uwage to jednak moze to jest przyczyna.

Tak jak nie bierze typu text/xhtml tak może czasem nie brać PDF'ów, choć mi otwiera je bez zarzutu (rzadko używam) smile.gif slaszu, masz coś z MIME

Pozdrawiam, Athlan
slaszu
Witam

No własnie to czy otwiera je czy nie zalezy od wersji IE ja mam IE 6 z sp2 a u klienta jest inny IE 6 i tam dziala juz wszystko dobrze ( na szczescie tongue.gif ) chociaz u mnie dalej jest jakas drobna informacja z IE o bledzie w pliku.

Tutaj macie kolejny blad IE z ktory musialem sie zmagac w ostatnim tygodniu .

http://support.microsoft.com/kb/812935

Pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.