Dzieki pomocy uzyskanej na forum Temat: autouzupelnienie pola tekstowego za co jestem bardzo wdzieczny znalazlem: http://scbr.com/docs/products/dhtmlxCombo/index.shtml ten combobox spelnia moje oczekiwania wiec postanowilem uzyc go w code igniter.
Zerkam do dokumentacji i co widze... zapytanie uaktualniajace combo leci po ajaxie w formie standardowej.. (czyli paramtery typu GET). no nie kurcze, nie pasuje to segmentowego URI CI. no to zagladam w kod javascript dhtmlxCombo: dhtmlXCombo.js i modyfikuje linie odpowiedzialna za tworzenie linka czyli zmieniam (w funkcji dhtmlXCombo.prototype._fetchOptions):
var url=this._xml+((this._xml.indexOf("?")!=-1)?"&":"?")+"pos="+ind+"&mask="+escape(text);
na:
var url=this._xml+"/"+ind+"/"+escape(text);
(nie pisze co oznaczaja parametry, jak ktos uzywal to wie)
zadowolony sprawdzam czy dziala... i nie dziala....
z nie mniejszym optymizmem podgladam jak wyglada naglowek zapytania z mojego skryptu i widze ze jest jeszcze cos dodawane standardowa metoda na koncu... acha mysle.... szukam dalej w JS..... jest! w pliku dhtmlXCommon.js:
dtmlXMLLoaderObject.prototype.loadXML=function(filePath,postMode,postVars){ this.filePath=filePath; if(this.rSeed)filePath+=((filePath.indexOf("?")!=-1)?"&":"?")+"a_dhx_rSeed="+(new Date()).valueOf();
Niewiele myslac zakomentowalem ostatnia linie i co.... i dziala!
Jednak mam watpliwosci.... nie znam na tyle dobrze JS zeby stwierdzic przydatnosc tej linii w dhtmlXcombo i nie wiem czy nie wplynie to negatywnie jego prace....
Moze ktos z Was pracujacy z tym comboboxem bedzie w stanie wyjasnic jakie ta linia ma znaczenie.
-------------------------------------------
Dobra, problem sie wyjasnil. okazalo sie ze jest ze wzgledu na IE, ktory ma sklonnosci do dlugiego cacheowania plikow XML dodawany jest ten losowy parametr.