<?php //inicjujemy sesje //dołączamy plik z funkcjami include("functions.php"); //dozwolone skrypty PHP //pobieramy parametr pokaz //jak jest w nim znak kropki - wyświetlamy domyślny skrypt //jak jest skrypt .PHP i jest to dozwolony PHP - zapamiętujemy pełną //nazwę pliku. Jak nie - tworzymy nazwę pliku z katalogu html i z rozszerzeniem htm else $pokaz='html/'.$pokaz.'.htm'; //łączymy się z bazą danych i wybieramy odpowiednią bazę danych //dołączamy nagłówek include('top.php'); //dołączamy wybrany skrypt lub wyświetlamy komunikat o błędzie //dołączamy stopkę include('bottom.php'); //zamykamy połączenie ?>
W miejscu bottom.php wywala mi takie cos
Kod
Parse error: syntax error, unexpected T_ECHO, expecting ',' or ';' in /var/www/sites/yoyo.pl/s/z/szymonns/bottom.php on line 28
Mam jeszcze taki skrypt na dodawanie wpisów do bazy danych:
<?php //jak jest parametr $_POST['haslo'] i jest w nim słowo 'tajne' to logujemy //jeśli nie jesteśmy zalogowani, to wyświetlamy skrypt logowanie.php { include('logowanie1.php'); return; } //jak jest pole autor, tzn. że przesyłamy formularz { //dostosowujemy wszystkie pola $_POST['autor']=konwertuj($_POST['autor']); $_POST['tech']=konwertuj($_POST['tech']); $_POST['typ']=konwertuj($_POST['typ']); $_POST['rozmiar']=konwertuj($_POST['rozmiar']); $_POST['wiecej']=konwertuj($_POST['wiecej']); $_POST['opis']=konwertuj($_POST['opis']); $_POST['pobierz']=konwertuj($_POST['pobierz']); $_POST['tytul']=konwertuj($_POST['tytul']); //kontrolujemy poprawność $blad=''; else { //dodajemy do tabeli mysql_query("INSERT INTO aktualnosci VALUES("$_POST[tytul]","$_POST[typ]","$_POST[autor]","$_POST[pobierz]","$_POST[opis]","$_POST[wiecej]","$_POST[rozmiar]","$_POST[tech]",".time().",NULL)") or die(mysql_error()); info('News został dodany.','ok'); include('aktualnosci.php'); return; } } else { $_POST['autor']=''; $_POST['typ']=''; $_POST['tech']=''; $_POST['rozmiar']=''; $_POST['wiecej']=''; $_POST['opis']=''; $_POST['pobierz']=''; $_POST['tytul']=''; } ?> <form action="index.php" method="POST"> <input type="hidden" name="pokaz" value="skrypt_dodaj" /> <table border="0"> <tr><td>Tytuł:</td><td><input size="30" type="text" name="tytul" value="<?php echo $_POST['tytul']; ?>" /></td></tr> <tr><td>Typ:</td><td><td><input size="30" type="typ" name="typ" value="<?php echo $_POST['typ']; ?>" /></td></tr> <tr><td>Tech:</td><td><input size="30" type="text" name="tech" value="<?php echo $_POST['tech']; ?>" /></td></tr> <tr><td>Autor:</td><td><input size="30" type="text" name="autor" value="<?php echo $_POST['autor']; ?>" /></td></tr> <tr><td>Rozmiar:</td><td><input size="30" type="text" name="rozmiar" value="<?php echo $_POST['rozmiar']; ?>" /></td></tr> <tr><td>Więcej:</td><td><input size="30" type="text" name="wiecej" value="<?php echo $_POST['wiecej']; ?>" /></td></tr> <tr><td>Pobierz:</td><td><input size="30" type="text" name="pobierz" value="<?php echo $_POST['pobierz']; ?>" /></td></tr> <tr><td>Opis:</td><td><textarea cols="40" rows="5" name="opis"><?php echo $_POST['opis']; ?></textarea></td></tr> <tr><td></td><td><input type="submit" value="Dodaj nowy skrypt" /></td></tr> </table> </form>
I za każdym razem gdy wysyłam do bazy wywala mi takie coś:
Kod
Column count doesn't match value count at row 1
Nie wiem co jest grane, 10 razy sprawdzałem skrypt