Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: denerwujace __autoload()
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
menic
Do tej pory wszystkie pliki z klasami wczytywałem recznie. Teraz potrzebuje wczytywac je dynamicznie. Wiec __autoload() jest dobrym rozwiazaniem. Ale chyba działa jakos nie tak. Rodzi sie problem. __autoload() próbuje wczytac klase która JEST wczytana wczesniej ręcznie. Jak wyłacze autoload to wszystko działa. Klasa jest wczytana. Ale po ponownym wlaczeniu dalej ja wczytuje dry.gif
kwiateusz
używasz include, require czy require_once do wczytywania? ta ostatnia powinna raczej zapobiegać powtórnemu wczytaniu... ew. masz jakiś błąd w swoim kodzie który nie sprawdza czy klasa jest wczytana smile.gif
menic
Wszedzie uzywam include_once(). Ale jak mam sprawdzac... Z tego co mi sie wydaje to PHP sam sprawdza czy klasa nie jest wczytana i wtedy uruchamia __autoload(). Ja ta klase wczytuje wczesniej recznie. Przy wyłaczeniu _autoload() wszystko działa miod malina. Przy właczeniu znowu wchodzi mi do autoload, tak jak by klasa nie była wczytana ;/

EDITED:Juz wiem. Wszystko przez class_exists" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Przy sprawdzaniu czy klasa została juz zdefiniowana automatycznie łąduje __autoload().
A ja tyle czasu nad tym straciłem dry.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.