Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] dzienniczek - rozplanowanie i wykonanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
aga323
Witam. Otóż mam pewien problem. Robię dzienniczek ucznia do szkoły (nie na żadne zaliczenie ani nic tylko z własnej woli winksmiley.jpg ) i mam zrobione logowanie, zarządzanie użytkownikami i zajmuję się wyciąganiem ocen z bazy. Zastanawiam się tylko czy dla każdego z uczniów robić osobna stronę czy jak to rozwiązać najlepiej, aby każdy miał dojście tylko do swoich ocen, a wychowawca do wszystkich uczniów w danej klasie...
A druga sprawa to jak zrobić żeby przy wyciąganiu ocen były one automatycznie wstawiane w tabelkę na stronie? Proszę o nakierowanie jakby to najlepiej rozwiązać i własne sugestie. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
mefjiu
Ja to bym zrobił tak:
każdy uczeń ma swoja podstronę gdzie ma swoje oceny, oraz może sobie pisać swoje notatki które może kasować edytować oraz jakieś tam inne mniej lub bardziej fajne opcje.
A wychowawca ma porostu tabele z uczniami w liście tak jak w dzienniku i klikając na ucznia otwiera sie taka sama podstrona ja wcześniej tylko z samymi ocenami bez innych dodanych bajerów z możliwością edycji i dodawania ocen.
A zęby zrobić te oceny w tabeli to najłatwiej będzie użyć pętli

1. <? jakieś tam połączenie do bazy ?>
  2. <table>
  3. <tr>
  4. <td>Imie</td>
  5. <td>Ocena</td>
  6. </tr>
  7.  <?  while($record = mysql_fetch_array($rezultat))
  8. {
  9. echo '<tr>';
  10.  echo '<td>'.$imie_zbazy.'</td>';
  11.  echo '<td>'.$ocena_z_bazy.'</td>';
  12. echo '</tr>'
  13. } >?
  14. </table>
piczu
dobrze by bylo zrobic strony dla kazdego ucznia (dostep dla ucznia i nauczycieli) i dla kazdego przedmiotu (dostep tylko dla nauczycieli)
aga323
Hmm... w sumie to pomysł całkiem niezły. Te bajerki dodatkowe to nie ma problemu, jak mi fantazja puści to się zrobi biggrin.gif Ale tak sie zastanawiam pod kątem wprowadzania ocen czy nie byłoby wygodniej żeby wychowawca miał wg. przedmiotów a nie uczniów, tak jak jest w dzienniku podział. Tylko wtedy by było trudniej kod napisać i to wszystko połączyć w jedną sensowną całość...
piczu
najlepiej jakby wychowawca mial wybor wg przdmiotow i uczniow
aga323
ok, czyli tak: na każdego ucznia zrobić osobną podstronę z jego ocenami i ewentualnie jakieś tam bajery dodatkowo, a dla nauczyciela wyglądałoby to tak że loguje sie i ma wypisane przedmioty i jak kliknie na jeden to mu sie pojawia lista wszystkich uczniów i ocen z tego przedmiotu?
Snap
Również jestem w trakcie tworzenia takiego projektu. Co do stron to wydaje mi się że, po zalogowaniu uczeń zostaje przekierowany na swoją stronę, tam ma na starcie oceny z tego tygodnia + nieobecności i plan lekcji. A resztę może obejrzeć wybierając odpowiednią kat. w menu. Teraz mam problem ze strukturą bazy ;/ Jak to miało by wyglądać.
SZKOŁA
|
|-- UCZEN: Imię, nazwisko itd.
|-- OCENY: Polski, Matematyka, Angielski itd.
|-- Obecnosci..
...
Nie wiem jak mam tą tabele utworzyć :/ jak to miało by wyglądać, chciałbym przechowywać dane typu:
Imię, nazwisko, adres zamieszkania, data urodzenia, fotka, nr.kom, pesel, wpłaty na jakieś komitety itp. do tego jeszcze oceny z przedmiotów i obecności no i plan leckji. Proszę o pomoc w strukturze bazy, jak to miało by wyglądać.
aga323
Ja mam zrobiona baze tak:
Przedmioty:
id_przedmiotu, nazwa_przedmiotu
Użytkownicy
id_usera, imie, nazwisko (i tu te wszystkie dane dotyczące użytkownika)
Oceny:
i tu jest połaczenie tych dwóch czyli
id_przedmiotu, id_usera, ocena

Ewentualnie mozna dodac tabele nauczyciele i pozniej do ocen dodać id_nauczyciela który wystawił ocenę.
Wszystkie te dalsze bajery to myśle, że sobie poradzisz smile.gif
piczu
Cytat(aga323 @ 18.04.2007, 16:47:26 ) *
a dla nauczyciela wyglądałoby to tak że loguje sie i ma wypisane przedmioty i jak kliknie na jeden to mu sie pojawia lista wszystkich uczniów i ocen z tego przedmiotu?

i po nacisnieciu na ucznia przechodzi do wszystkich ocen ucznia, chyba ze to nie wychowawca to mialby dostep tylko do wlasnego przedmiotu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.