<?php class user implements IData2Xml{ private $x; public getXml(){ //tu sie kowertują dane do xmla } } class news implements IData2Xml{ public $costam; public $author; // autor w tym przypadku to objekt typu user public setAuthor($param){ $this->author = $param; } public getXml(){ // xml z tej klasy plus /*linia o numerze x */ $xml = $doc->importNode($this->author->getXML()); } } ?>
Problem jest taki ( w linii o numerze x ) że w klasie news nie można wywołać metody getXml bo parser nie wie czym jest author i do tego mówi że nie jest obiektem co już jest komplentą bzdurą

Skoro nie wie to probuje to rzutować ale na co? na obiekt typu news sie nie da, na interfejs IData2XML również. W innnych obiektowych językach mógłym nawet pokusić sie o obejście problemu poprzez zmiane nazwy metody na toString i jej przeciążaniu, ale klasa w php w domyśle nie dziedziczy po typie object wiec z intefejsu object też tego nie wyłuskam. Nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić a google mówi żeby coś serializować i odserializować ale ja nie wiem jak to obejść tym sposobem
Poda ktoś pomocną dłoń?