Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css]Efekt CSS
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
loms
Gdzieś natknąłem się w internecie na tourial w którym było opisane jak zrobić efekt aby po najechaniu chyba na diva, zmieniał się kolor jego wnętrza, tym samym można było osiągnąć ciekawy efekt odnośnika. Nie potrafię jednak tego znaleźć...
c3zi
Po prostu ?

#divID:hover {color: #cc3300;}
kwiateusz
tyle że :hover na dowolnym elemencie bez hacków nie działa na ie6 (z 7 to nie wiem smile.gif)
Nitryt14
dodajesz w divie:
  1. <div onmouseover="this.style.backgroundColor='#jakis_kolor';" onmouseout="this.style.backgroundColor='#jakis_inny_kolor';"></div>

w sekcji onmouseover ustwaiasz kolor jaki chcesz uzyskac kiedy myszka najedzie nad pole div a w sekcji onmouseout ustwaiasz kolor do jakiego ma wrocic kolor pola div po odjechaniu myszki.
loms
jeszcze jedno pytanie... Można jakoś lokalnie (nie globalnie) zdefiniować jak powinny się zachowywać i wyglądać odnośniki np. w danym divie?
Kisiol_Ent
Pewnie, np. masz DIV taki:

1. <div id="dupa">
  2. ...
  3. </div>

a w CSS:

Kod
div#dupa a:cos_tam   (czyli a:link lub a:hover itp)
{
color: white;
}

Expertem nie jestem, ale sadze ze wszystkie zwykle linki (tzn bez id czy class) powinny byc
takie jakie zdefiniujesz.

Ale niewiem czy jak w tym DIVie bedziesz mial inny DIV i w tym innym link
to czy ten link tez przybierze takie wlasciwosci. Musisz obczytac te dziedziczenie itp
tam sa jakies znaczki specjalne przy deklaracjach...
bemol
oprócz tego można używać klas divów.

Czyli np masz dwa bloki (div): jeden duży i drugi mały, ale chcesz żeby oba miały inny kolor, no to robisz taki myk:

w CSS:
Kod
div.maly { background: #ddda00 }
div.maly:hover { background: #cccccc }
div.duzy { background: #cccccc }
div.duzy:hover { background: #ddda00 }

W HTML:
  1. <div class=maly>aaa</div>
  2. <div class=duzy>aaa</div>

Tła tych bloków będą odpowiednio innymi kolorami i po najechaniu na blok zmienia on swoje tło na taki jaki ma drugi blok.
loms
Cytat(bemol @ 21.04.2007, 16:52:06 ) *
oprócz tego można używać klas divów.

Czyli np masz dwa bloki (div): jeden duży i drugi mały, ale chcesz żeby oba miały inny kolor, no to robisz taki myk:

w CSS:
Kod
div.maly { background: #ddda00 }
div.maly:hover { background: #cccccc }
div.duzy { background: #cccccc }
div.duzy:hover { background: #ddda00 }

W HTML:
  1. <div class=maly>aaa</div>
  2. <div class=duzy>aaa</div>

Tła tych bloków będą odpowiednio innymi kolorami i po najechaniu na blok zmienia on swoje tło na taki jaki ma drugi blok.

linki, odsyłacze, hiperzłącza a nie kolor zawartości diva biggrin.gif O to mi teraz chodzi...
Sokal
Heh, ale w IE można to bardzo łatwo rozwiązać winksmiley.jpg
http://www.xs4all.nl/~peterned/csshover.html
bemol
wiem, ale nie chciałem Ci dawać gotowego rozwiązania, tylko przykład.
Z linkami robisz tak samo:
Kod
a { ## }
a:hover { ## }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.