Utworzyłem plik index.php o następującej budowie:
<?php $key_path = "./"; include ($key_path . "db_config.php"); include ($key_path . "modules/functions.php"); $style = new Style (); $style-> file_html('index.html'); @include ($key_path . "language/polish.php"); foreach( $lang["header"] as $key => $value ) { $style-> add_file("LANG_" . $key, $value); } ?>
Jak widać, znajduje się tam odwołanie do pliku polish.php, który wygląda tak:
<?php "POWERED_INFO" => "Forum oparte o skrypt ***", ); ?>
Następnie utworzyłem plik index.html i funkcję file_html.
Plik:
Funkcja:
<?php public function file_html($file) { else echo ('<span style="color:red;"><b>Brak pliku ' . $file . ' w szablonie ' . $this->style_name . '</b></span>'); } ?>
Teraz chciałbym stworzyć funkcję add_file. Polegałaby ona na tym, że LANG_ znajdujący się w pętli foreach łączył się z $key i zamieniał się na $value. Normalnie użyłbym funkcji str_replace, ale chodzi o to, że LANG_ połączone z $key w pliku index.html wyglądało tak:
<{LANG_$key}>
I to zamieniało się po wejściu na stronę na odpowiedni kod, który jest załączony w pliku polish.php, np. dam w pliku index.html kod:
<{LANG_POWERED_INFO}>
A na stronie ma się wyświetlić napis "Forum oparte o skrypt ***"
Mam nadzieję, że zrozumieliście o co chodzi. Jest mi to bardzo potrzebne, gdyż nie chcę mieszać kodu PHP z kodem HTML w jednym pliku.
Pozdrawiam
P.S. Jeżeli nie zrozumieliście, o co mi chodzi, ściągnijcie EKINboard lub phpBB, tam jest coś podobnego.