Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] Hiperzłącza w divach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
loms
W jaki sposób zdefiniować za pomocą CSS wygląd odnośników w divach. Chcę zdefiniować 4 parametry wyglądu odnośników w jednym divie i 4 parametry o innych wartościach dla drugiego diva. Reasumując w jednym divie odnośniki mają być białe a w drugim czarne. W jakiś sposób to zrobić aby działało to dobrze w IE 6.0 i FF. Teraz robie tak:
Kod
a.tekst:hover {color:#758BAD; background-color:transparent; text-decoration:underline;}
a.tekst:active {color:#758BAD; background-color:transparent; text-decoration:underline;}
a.tekst:link {color:#758BAD; background-color:transparent; text-decoration:none;}
a.tekst:visited {color:#758BAD; background-color:transparent; text-decoration:none;}

Kod
<div class="tekst"

Brak efektu... Już mi ręce opadają nigdzie nie mogę znaleźć poprawnego rozwiązania...
Sokal
A otóż tak:

Kod
div.tekst a:hover {}
div.tekst a:active { }
(...)
loms
Cytat(Sokal @ 22.04.2007, 15:54:23 ) *
A otóż tak:

Kod
div.tekst a:hover {}
div.tekst a:active { }
(...)

i się zdziwisz bo nie działa, zmienia tylko kolor linka na czarny ale już nie podkreśla i nie zmienia koloru po najechaniu...

Kod
div.tekst a:hover {color:#758BAD; background-color:transparent; text-decoration:underline;}
div.tekst a:active {color:#758BAD; background-color:transparent; text-decoration:underline;}
div.tekst a:link {color:#000000; background-color:transparent; text-decoration:none;}
div.tekst a:visited {color:#000000; background-color:transparent; text-decoration:none;}
Sokal
Aha, nie wiem dlaczego tak jest, ale też miałem z tym kiedyś problemy, hover musi być na końcu, czyli np tak musi byc (nie wiem czego haha.gif):
Kod
a:link {}
a:visited {}
a:hover {}
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.