Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: autoload i interfejsy ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
enigma
jeśli mam klasę która korzysta z interfejsów, to jak ładnie tongue.gif dodawać interfejsy które są implementowane przez tą klasę
menic
Ja u siebie robie to tak, ze w pliku gdzie mam klase na samympoczątku dodaje include('interfejs.php'); Najwygodniej tak winksmiley.jpg
devnul
no ale jak ładujesz klasy automagicznie to czy nie możesz ładować klas z interfejsami w taki sam sposób? w czym problem?
enigma
Cytat(menic @ 2.05.2007, 19:17:14 ) *
na samympoczątku dodaje include('interfejs.php'); Najwygodniej tak winksmiley.jpg
to nie jest ładnie tongue.gif

Cytat(devnul @ 2.05.2007, 19:20:26 ) *
no ale jak ładujesz klasy automagicznie to czy nie możesz ładować klas z interfejsami w taki sam sposób? w czym problem?
to znaczy jeżeli klasa implementuje interfejsy a metoda nazewnictwa plików dla interfejsów jest taka sama jak dla klas to interfejsy też zostaną załadowane
devnul
więc w czym problem? kompletnie nie rozumiem co próbujesz osiągnąć skoro znasz rozwiązanie :|
enigma
Cytat(devnul @ 2.05.2007, 19:32:20 ) *
więc w czym problem? kompletnie nie rozumiem co próbujesz osiągnąć skoro znasz rozwiązanie :|

nie znałem tongue.gif zasugerowałeś mi swoim pierwszym postem smile.gif

tylko się jeszcze zastanawiam jak to zrobić jeśli metoda nazewnictwa byłaby inna, czy też inne katalogi
dr_bonzo
__autoload() jest tez wywolywany przy szukaniu Interfejsu. Tyle informacji powinno ci wystarczyc
devnul
zrób mape położenia plików z klasami i używaj jej w __autoload
Jarod
Przeczytaj wątek Temat: Wlaczanie plikow autoloader dużo Ci się rozjaśni.
menic
Cytat(dr_bonzo @ 2.05.2007, 19:37:29 ) *
__autoload() jest tez wywolywany przy szukaniu Interfejsu. Tyle informacji powinno ci wystarczyc

a tego to nei wiedziałem...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.