Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] wyświetlanie wspisów począwszy od najnowszego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kidler
Witam. Mam taki kod:
  1. <?php
  2. $baza  = mysql_query("SELECT * FROM `wpisy` WHERE `uid` = '" . $_COOKIE['id_user'] . "' LIMIT 15");
  3. ?>

Wyświetla on 15 najstarszych wpisów z bazy, a jak zrobić zeby wyświetlał 15 najnowszych wpisów z bazy? Z góry dzięki za pomoc...
kossa
order by nazwa_kolumny (sortuje na zasadzie od a do z)
order by nazwa_kolumny desc (sortuje na zasadzie od z do a)

1. <?php
  2. $baza  = mysql_query("SELECT * FROM `wpisy` WHERE `uid` = '" . $_COOKIE['id_user'] . "' order by id desc LIMIT 15");
  3. ?>

Łukasz
kidler
dzięki działa, a jak zrobić żeby wyświetlało wpisy starsze niż id 15?
BORG
  1. <?php
  2. $baza  = mysql_query("SELECT * FROM `wpisy` WHERE `uid` = '" . $_COOKIE['id_user'] . "' AND `id`<15 order by id desc LIMIT 15");
  3. ?>

albo
  1. <?php
  2. $baza  = mysql_query("SELECT * FROM `wpisy` WHERE `uid` = '" . $_COOKIE['id_user'] . "' order by id desc LIMIT 15, 15");
  3. ?>
kidler
niestety, nie działa sad.gif przy pierwszym sposobie wyświetla tylko 11 wpisów, a wpisów mam około 100 w bazie, a drugi sposób wyświetla 15 najnowszych wpisów
kyno
starsze? eee
  1. SELECT * FROM `wpisy` WHERE `uid` = '" . $_COOKIE['id_user'] . "' AND `id`>15 ORDER BY id DESC
kidler
jak zrobić by na stronie wyświetlały się wpisy od najstarszego do (najnowszy wpis odjąć 15 wpisów). Oto dokładnie mi chodzi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.