Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] pobieranie informacji o sytemie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
archangelus
Witam

Ostatnio widziałem skrypt pobierajace dane o sytemie z rodziny linux-ów (DEBIAN), chodzi mi o takie dane jak stan sytemu, temperatura, obciazenie itd. W zwiazku z tym mam do państwa nastepujące pytanie, takie dane pobiera sie jak zwykłe dane z pliku TXT, czy sa do tego jakieś wbudowane funkcje.

Z góry dziękuje za pomoc
strife
Witam,

Wydaje mi się, że możesz do tego użyć takich funkcji jak system" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, exec" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Polegało by to na tym, że uruchamiał byś jakiś program, który te dane zapisywał by do pliku txt, a myślę, że na linux'a bez problemu coś takiego się znajdzie. Ja mam dosyć małą styczność z linuxem, ale chociażby polecenie top pokazuje status systemu, może ma jakieś opcje do zapisu logów do pliku ?

A potem już prosta droga odczyt tego poprzez file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, odpowiednie przeparsowanie i wyświetlenie.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.