Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] problem z if i odwołaniem do bazy.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lovel
Witam, mam następujący problem:
Otóż chodzi o to ze skypt zwraca mi błąd:

<span style="font-weight: bold;"><a href="http://pl.php.net/Something is wrong in your syntax obok 'multialarm' w where clause
SELECT * FROM ugml_errors WHERE' w linii 5" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual">Something is wrong in your syntax obok 'multialarm' w where clause
SELECT * FROM ugml_errors WHERE' w linii 5</a></span>

kod:
  1. <?php
  2. $onoff = doquery("SELECT * FROM {{table}} WHERE multialarm",'config',true);
  3. if($onoff == 1)
  4.  {
  5. $idja = doquery("SELECT * FROM {{table}} WHERE id={$user['id']}",'users',true);
  6. $idty = doquery("SELECT * FROM {{table}} WHERE id={$enemyrow['id_owner']}",'users',true);
  7. $ipja = $idja['user_lastip'];
  8. $ipty = $idty['user_lastip'];
  9. $nameja = $idja['username'];
  10. $namety = $idty['username'];
  11. if($ipja == $ipty and $nameja != $namety)
  12. {message("<font color="red" size="3"><b><blink>MULTIALARM!!!","OSTRZEŻENIE","fleet.".$phpEx,4);}
  13. }
  14. ?>

oczywiście to tylko fragment. Dopiero zaczynam z php ale zawsze sie ucze w nietypowy sposób tongue.gif
Tabela nazywa się config a rekord do którego chcę się odwolac to:multialarm

chodzi o to ze zajmuje się silnikiem gry internetowej i znajomy napisal mi kawalek zeby uzytkownicy z tym samym IP nie mogli współpracowac winksmiley.jpg no a ja chce zrobic sobie mozliwosc włączania i wyłączania tej opcji winksmiley.jpg
pliki templates juz przerobiłem a takze plik php odpowiedzialny za konfiguracje z poziomu przeglądarki. pozostaje mi więc tylko ta część kodu... jakieś propzycje?
z góry dzięki
Cienki1980
W pierwszym zapytaniu brakuje Ci warunku ... masz w zapytaniu :
  1. .. WHERE multialarm

a powinna być tam podana jakaś wartość .. tak jak w następnych zapytaniach.
  1. .. WHERE multialarm=1

Jaka tam ma być wartość to już Ty musisz wiedzieć, bo musisz wiedzieć jakiego typu jest pole multialarm w tabeli config i jakie wartości przyjmuje.
Lovel
no zmieniiłem heh i tak mi przegladarke zmulił ze 15 sek. czekałem na jakiekolwiek reakcje a błąd pozostał :/
co do wartości to jest typu: 0 - off 1 - on
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.