Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] gotowy cms czy pisac wlasny?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
BatGraf
Cześć

Od kilkunastu tygodni staram się wbić do głowy budowanie stron - w php. Przbrnąłem już przez kilka cmsów - Joomla, php nuke, php fusion itp, a teraz kupiłem za 10 zł cms HydraPortal.
Mam do was - webmasterów z doświadczeniem - prośbę. Proszę, podpowiedzcie mi czy dalej brnąć w cmcsy, czy raczej uczyć się php , html, css i zrobić własną stronę, która będzie działać tak jak cms-y, ale pod moją kontrolą. "Zbudowałem" stronę kruklanki.net.pl i powiem szczerze, że jak pomyślę, żeby przerobić ją graficznie, wszystko mi opada. Najpierw muszę wyszukać co jest za co odpowiedzilne, a dopiero zmieniać. Postawiłem Joomlę i jest całkiem fajnym projektem, tyle, że wypadałoby przynajmniej userów i galerie zdjęć z komentarzami (no i forum) przenieść do Joomli. Po za tym forum wolałbym przenieśc do PHPBB@ by Przemo, ale nie mogę znaleźć "złotego środka", jak to zrobić.

Proszę - wyraźcie swoją opinię na ten temat. Może dzięki Wam nauczę się czegoś w końcu, bo tak mam wrażenie, że stoję w miejscu.

Dzięki smile.gif

Arecki/Batgraf
dr_bonzo
Poprawilem tytul bo byl po prostu bez sensu smile.gif
tommy4
Każdy z nas chyba brnął przez darmowe CMS-y. tongue.gif

Jeśli nie znajdziesz CMS-a, który by w pełni odpowiadał twoim potrzebom (lub jakiś kompromis, bo nie ma takich), to zostań przy gotowcach. Jeśli nie - pisz własny.
wielokropek
Napisz własny CMS a wszystko będzie w nim tak jak chcesz, wiele się nauczysz i będziesz miał miłe poczucie, że 100% kodu strony zostało napisane przez Ciebie.
BatGraf
Cytat(dr_bonzo @ 31.05.2007, 04:36:19 ) *
Poprawilem tytul bo byl po prostu bez sensu smile.gif

Dzięki - pisałem, późno (wcześnie smile.gif ) i już dość wykończony. I przeprasza za brak [php] w temacie. Wyleciało mi z głowy.

wielokropek ; tommy4 - macie rację. Jeśli chodzi o cms-a to jest to fajne rozwiązanie, ale chciałbym zupełnie sam zbudować graficzną część strony, a bez znajmomści php sprawa się komplikuje. Muszę nakpierw odnaleźć części odpowiedzialne za wygląd i dopiero je zmieniać. Napisałbym własny cms, ale tego dopiero muszę się nauczyć. I faktycznie, satysfakcja byłaby dużo większa.

Powiedzcie, czy zbudowanie serwisu od podstaw, z możliwościa logowania, informacjami - ile czego, kto napisał (posty na forum, komentarze, dodane zdjęcia itp) + jakiś system punktowania aktywności itp - jest bardzo trudny ? Czy przeniesienie istniejących kont userów, postów na Forum itp.
Wiem, że pytanie było dość często spotykane w sieci, ale po wstepnej konfiguracji Hydraportal, próbie poznania głębiej Joomli (dostosowania grafiki) - byłem już trochę zdesperowany smile.gif

Najchętniej nauczyłbym się robić to sam, ale wyszukanie dobrego kursu w sieci, to spora sztuka. Jest ich tak wiele. Korzystam dużo z tego Forum, dodatkowo wykupiłem abonament u Dariusza Majgiera na algorytmach. Najbardziej rozbija mnie nieznajomość angielskiego worriedsmiley.gif
Podsumowując, chciałbym coś robić w kierunku tworzenia stron, ale brak mi podstaw.

Dzięki za wsparcie i jeśli czegoś się już nauczę (nauczyłem) zawsze będę się tym dzielić z innymi. Zresztą na tym Forum działa właśnie taka zasada ? smile.gif Tak zauważyłem - cierpliwość (głęboki ukłon) i życzliwość.

Będę zobowiązany za "pokazanie właściwej drogi" (np. dobrego kursu) Nie lubię prosić o gotowce typu "proszę o skrypt" więc będę się uczył :)Jestem uparty, więc to zrobię smile.gif
Cysiaczek
Pisz, aby sie nauczyć musisz napisać chociaż prosty CMS. Napisanie takowego nie jest specjalnie trudne, ale napisanie tak, aby miał ręce i nogi (czyli był rozszerzalny z biegiem czasu) to już nieco wyższa szkoła jazdy.

Pozdrawiam.
dekoder
hydraportal za 10 zł, chyba zapomniałeś dodać kilku zer guitar.gif
BatGraf
dekoder - masz rację. To dobry cms i kosztuje od 1 500 do 2 000 zł , ale zajrzyj na ich stronę smile.gif
Powiedzcie, o czy muszę wiedzieć budując taki portal, cms , żeby funkcjonalnie był na takich samych zasadach. Generalnie - jak zacząć, i czego się trzymać.
tommy4
zacznij od nauki html.
Stopniowo ucz się operować na tabelkach, tworząc jakiś układ strony.
Potem naucz się CSS i wtedy zajmij się tworzeniem strony w oparciu o divy.
Potem kupujesz książkę o PHP i MySQL, uczysz się (możesz z neta, ale ja preferuję książki), jednak to tylko wierzchołek góry lodowej.
Powoli zaczniesz rozumieć o co w tym wszystkim chodzi, powinnieneś także zauważyć, że twoje pierwsze projekty były do dupy.
Zaczniesz też operować na złożonych zapytaniach MySQL, zaczną cię interesować techniki optymalizacji.
Następnie stworzysz wypasioną stronę, jednak... czegoś będzie brakować.
Technologie tak odległe zaczną cię interesować, jak JavaScript (być może AJAX), czy Flash.
Dodasz elementy dynamiczne na stronę.
I będziesz w 100% zadowolony.

Pytanie tylko, czy warto poświęcać tyle czasu, aby dogłębnie zrozumieć część zagadnień dotyczących tworzenia stron www. Ja poświęciłem, nie żałuję.

Jednak mając gotowy CMS, tak jak wyżej napisałeś za 2k, to chyba wystarczy, żebyś nauczył się po prostu PHP i MySQL (+HTML), reszte pozostawiając jako czarną skrzynkę. Pozwoli ci to na modyfikację silnika do twoich potrzeb.
BatGraf
Dzięki za taką radę, a właściwie skrót, kwintesencję smile.gif Właśnie o coś podobnego mi chodziło - spis treści. HTML i CSS staram się ciągle uczyć. Jednocześnie opanować np Photoshopa. Dla Twojej oceny - przygotowałem szkielet, żeby migrować właśnie do HydraPortalu, tak to ma działać, najpierw w html, potem do cms. Oceń - na ironię sobie, baner - tworzenie stron www smile.gif Wszystko zrobiłem sam, ale ciekaw jestem Twojej opinii - www.arecki.home.pl/bat/index.htm Ponadto szablony aukcji Allegro - www.arecki.home.pl/batszablony/bielizna/index.html i www.arecki.home.pl/batszablony/szblon1gsm/index.html.

Mam nadzieję, że nie wyświetlają się jako linki, bo nie chcę zaśmiecać forum i robić wrażenia, że próbuję pozycjonować smile.gif

Nie chcę się chwalić, bo i nie ma czym, ale zależy mi na takich właśnie uwagach, realnych, rzeczowych i życzliwych smile.gif

Całość, oprócz menu w css (które tylko przerobiłem na swój użytek) robiłem sam. Mam szansę się rozwinąć ? smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.