Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS] Jak napisać prosty edytor tekstowy?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rasgan
Witam,

mam taki problem. Mam małą aplikację w PHP i jest tam opcja edycji prostych dokumentów przez użytkownika i druku do PDF. W edycji użytkownik może używać takich znaczników jak {B}, {CENTER} oraz wartości pobieranych z bazy {DATA}, {CENA}, {ZALEGLE_PLATNOSCI}.

Aby ułatwić użytkownikowi tworzenie swoich dokumentów chciałbym zrobić prosty edytorek (coś podobnego do TinyMCE) tylko że z moimi znacznikami i zmiennymi, które są dostępne dla użytkownika. Podobne rzeczy widziałem przy pisaniu postów choćby tutaj na forum (pogrubienie, pochylenie, rozmiar czcionki) Jak coś takiego zaaplikować? Są może jakieś gotowe skrypty do których pod guziczki wstawiam własny kod co mi ma dopisać w TEXTAREA?
skowron-line
Cytat
edytorek (coś podobnego do TinyMCE) tylko że z moimi znacznikami i zmiennymi, które są dostępne dla użytkownika

nie wiem jak w TinyMCE ale w FCKeditor mozna sobie samemu wybrac liste znacznikow ktore maja sie wyswietlac
nexis
Najprościej jest zrobić zwykłe pole textarea, stworzyć przyciski button, które za pomocą JavaScript wstawiają odpowiednie znaczniki (patrz kod źródłowy tego forum), a następnie zamienić znaczniki na odpowiednie wartości za pomocą str_replace" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.