Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] szablony i includowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mefjiu
Witam mam taki problem chciałbym zaincludować plik to nazwie plik.php do index'u
w index'sie mam taki kod

1. <?php
  2. $plik = file_get_contents( 'plik.php' );
  3.  $tForm->Add('{PLIK}', $plik );
  4. ?>

po wykonaniu tego nic sie nic pokazuje żadnych błędów ani żadnej treści z pliku plik.php oczywiście działa to gdy sie includuje html natomiast jeżeli w pliku plik.php jest kod php to te includowanie nie działa

Kto pomoże mi z tym ?
nexis
Jeżeli plik plik.php jest na zewnętrznym serwerze to odbierasz go w postaci HTML, więc powinno działać, skoro HTML działa. A jeśli jest to plik lokalny to robi się to po prostu tak:

1. <?php
  2. include 'plik.php';
  3. ?>
mefjiu
ale gdy zrobię tak jak ty napisałeś to plik zaincluduje mi się na sama górę strony a nie w miejscu gdzie gdzie bym chciał strona działa o jakieś szablony gdzie wyżej podałem jak to się robi dla htmla

zauważyłem pewną rzecz plik jest includowany w odpowiednie miejsce, ale w podglądzie strony pokazuje dokładnie plik php czyli

<?
cały kod php
?>

no i oczywiście sie on nie wykonuje

znalazłem jeszcze funkcje odpowiedzialną za wyświetlanie szablonów może w niej jest coś nie tak:

1. <?
  2. class CTemplate
  3. {
  4. var $code;
  5. var $keywords;
  6.  
  7. function CTemplate($url)
  8. {
  9.  $this->code=file_get_contents($url);
  10.  $this->keywords=array();
  11. }
  12.  
  13. function Add($keyword,$text)
  14. {
  15.  $this->keywords[$keyword]=$text;
  16. }
  17.  
  18. function Get()
  19. {
  20.  reset($this->keywords);
  21.  while(list($key,$val)=each($this->keywords)) $this->code=str_replace($key,$val,$this->code);
  22.  return $this->code;
  23. }
  24. }
  25. ?>

odpowiedz na moje pytanie znalazłem na tym forum
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=20...p;mode=threaded

jak by toś miał podobny problem to proszę.

Dziękuję wszystkim który probowali mi pomóc

pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.