Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Menu i problem z podfolderami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mis_uszatek
Witajcie,

Jestem tu nowy, więc na początku chciałbym się przywitać ze wszystkimi. Zatem, witajcie! guitar.gif

Problem mam następujący:

Tworzę sobie stronę internetową i postanowiłem, że nawigacja (menu poziome) bedzie wrzucane do kazdego pliku poprzez "include". I tu pojawia się problem. Bo jak chcę wrzucić skrypt do podstrony, która znajduje się w jakimś pod katalogu to wyskakuje błąd. Nawet wiem dlaczego, bo, żeby było dobrze to w <a href=""> musi być "../", żeby przeszedł do katalogu głównego. Jako, że nie chcę pisać dwóch sktyptów menu to pomyślałem, że zrobię to na zasadzie funkcji "if". I tu pojawia się mój problem. Co dalej. Wiem, że prawdopodobmnie muszę gdzieś użyć klasy "dir". Tylko nie wiem gdzie.

Nie wiem czy to co piszę jest zrozumiałe więc zobrazuję to troszkę:

1. <?php
  2. if (jesli strona znajduje sie w podkatalogu ../ to) {
  3. echo "<a href="../strona1.php">Strona główna</a> - <a href="../strona2.php">Strona2</a>
  4. - <a href="../strona3.php">Strona3</a>";
  5. } else {
  6. echo "<a href="strona1.php">Strona główna</a> - <a href="strona2.php">Strona2</a>
  7. - <a href="strona3.php">Strona3</a>";
  8. }
  9. ?>

Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc i podpowiedź. smile.gif

Pozdrawiam serdecznie,

P.S. Ten edytor składni coś mi pomieszał z "\" winksmiley.jpg Nie zwracajcie uwagi. ;]
Void
Witaj smile.gif

Najlepiej będzie, jeśli użyjesz bezwzględnej ścieżki do pliku z menu, np. http://nazwa_serwera.pl/strona/menu.php. Jednak podawanie "sztywnej" ścieżki do pliku jest trochę mało elastyczne. Na szczęście z pomocą przychodzą predefiniowane zmienne w PHP, których listę znajdziesz tu: http://pl2.php.net/manual/pl/language.vari....predefined.php

Szczególnie powinieneś zainteresować się tablicą $_SERVER, ponieważ przechowuje ona informacje np. o nazwie hosta ($_SERVER['HTTP_HOST']), ścieżce do aktualnie wykonywane skryptu ($_SERVER['PHP_SELF'], $_SERVER['SCRIPT_NAME']), katalogu głównym serwera ($_SERVER['DOCUMENT_ROOT']) itp.
Cienki1980
Jako, że to Twój pierwszy post nie zamknę Ci wątku, ale skieruje do lektury tego wątku.

Potem proszę poprawić temat ( dodać brakujący tag ) oraz wykorzystać BBCode.

Jeżeli tego nie zrobisz wątek zostanie zamknięty.
mis_uszatek
Cytat(Cienki1980 @ 14.06.2007, 19:58:34 ) *
Jako, że to Twój pierwszy post nie zamknę Ci wątku, ale skieruje do lektury tego wątku.

Potem proszę poprawić temat ( dodać brakujący tag ) oraz wykorzystać BBCode.

Jeżeli tego nie zrobisz wątek zostanie zamknięty.

Ups, przepraszam. smile.gif

Nazwę tematu poprawiłem, ale nie bardzo wiem co jest do poprawiania z BBCode. Kod php podałem w znacznikach php, więc chyba dobrze.

Pozdrawiam,
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.